[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 945: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Helsinki' for 'EEST/3.0/DST' instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 945: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Helsinki' for 'EEST/3.0/DST' instead
BREN forums • View topic - Активация на Виста и Вис(р)туални Активисти...

Активация на Виста и Вис(р)туални Активисти...

Новости, събития, срещи, инициативи

Moderators: tour, spasov

Forum rules
Публикуването на нови теми е разрешено само за модератори. КОМЕНТИРАНЕТО във вече отворени теми е РАЗРЕШЕНО ЗА ВСИЧКИ регистрирани потребители.

Активация на Виста и Вис(р)туални Активисти...

Postby iliev » 19 Sep 2009, 23:13

... или може би Идиоти, по-добре. Впрочем, съдете сами...

Докато търсех информация за активирането на Windows 7 чрез KMS (доколкото знам, това ще бъде отново възможно за академични потребители чрез познатия ви вече KMS сървър за Виста в академичната мрежа, което бе причина за моя интерес по темата), попаднах на следния интересен блог. Интересен, докато не прочетох първите няколко изречения...

http://teacher.bg/cs/blogs/kr_bozhinov/ ... osoft.aspx

След тях, очите ми станаха сигурно като палачинки -- черно на бяло публикувани три MAK ключа за Виста плюс един за Офис 2007 -- същите тези, които се дават на академични потребители, в случая явно на учители! Всичко това просто защото авторът на въпросният блог решил, че може ей така да пейстне целия текст на писмото на Орлин Кузов, което вероятно е получил в ролята си на учител или по друг начин сдобил се с него!

Естествено, такива неща няма как да останат задълго неоткрити, и ето че ключовете вече са представени на широката публика на форумите на Дата.бг: http://forums.data.bg/index.php?showtopic=1794527 (благодарности на Наско, който откри това)

Прочее, първото, което следва от тук, е че ако сте използвали тези ключове за активация на продукти при вас, най-вероятно е добре да ги смените. Съвсем няма да се учудя скоро ключовете да се разпространят по цял свят (ако вече не са), след което най-вероятно ще бъдат баннати.

Иначе, сега ще пиша писмо до Орлин, и лично според мен поне, трябва да се потърси отговорност от автора на блога -- някой си kr_bozhinov -- може би дори наказателна отговорност! Впрочем същият господин, както и целият сайт teacher.bg, плачат за сериозна проверка!

По-долу на цитирана страница, например, може да намерите информация директно, но и също толкова некадърно копи-пейстната (просто вижте идиотското описание как се използва KMS сървъра!) от сайта на ПУ -- оригиналните статии, писани от Наско, са тук:

http://net.uni-plovdiv.bg/?p=121
http://net.uni-plovdiv.bg/?p=127

Плагиатството, изглежда, е основен занаят на сайта teacher.bg и "блогърите" в него:

http://www.alabala.org/620.html
http://www.alabala.org/740.html

Призовавам всички, които имат информация за собствениците на този сайт и списващите там, да я споделят!

Данните в Регистър.бг за домейна са:

Code: Select all
DOMAIN NAME: teacher.bg

requested on: 13/02/2007
processed from: 13/02/2007
activated on: 14/02/2007
expires at: 13/02/2010
registration status: Registered


REGISTRANT:
POTREBITEL BG
   Alabin 22
   SOFIA, 1000
   BULGARIA


ADMINISTRATIVE CONTACT:
   Todor Georgiev
   info@potrebitel.bg
   POTREBITEL BG
   Alabin 22
   SOFIA, 1000
   BULGARIA
   tel:+35929810825
   fax:
   NIC handle: TG11926


TECHNICAL CONTACT(S):
   Zhivko Geoirgiev
   info@kabinata.com
   Kabinata.com
   alabin 22
   SOFIA, 1000
   BULGARIA
   tel:+35929810825
   fax:
   NIC handle: ZG11951


NAME SERVER INFORMATION:
ns1.bginter.net       
ns2.teacher.bg     212.91.176.34 
ns1.teacher.bg     78.128.62.34 
ns2.bginter.net       
Luchesar V. ILIEV
User avatar
iliev
 
Posts: 506
Joined: 16 Feb 2009, 20:10
Location: Sofia, Bulgaria

Re: Активация на Виста и Вис(р)туални Активисти...

Postby iliev » 19 Sep 2009, 23:22

Наско вече писа във форума на ПУ също...
https://forum.uni-plovdiv.bg/index.php?topic=11181
Luchesar V. ILIEV
User avatar
iliev
 
Posts: 506
Joined: 16 Feb 2009, 20:10
Location: Sofia, Bulgaria

Re: Активация на Виста и Вис(р)туални Активисти...

Postby iliev » 19 Sep 2009, 23:44

Не искам да бъда циничен, но сега се загледах в името на сайта teacher.bg -- "Мрежа на учителите - новатори"...
Интересно, в какво са новатори -- в копи-пейста ли? :D Че то това отдавна е измислено. Добрутро, както казват. :crazy:
Luchesar V. ILIEV
User avatar
iliev
 
Posts: 506
Joined: 16 Feb 2009, 20:10
Location: Sofia, Bulgaria

Re: Активация на Виста и Вис(р)туални Активисти...

Postby enkov » 20 Sep 2009, 06:47

Ще си позволя да си пейстна (с моето любезно разрешение на самият себе си) моят пост по темата във форума на ПУ, вместо да давам линк:

Реално подобно дело трудно би било спечелено с обикновен граждамски иск от частмо лице (не съм правист и само споделям моята лична гледна точка), защото въпросното лице или лица, писали в блога, ще отрекат, че е той (те). А частно лице трудно може да изисква лог файлове на доставчик и други лични данни, за да събере данните, нужни за иска. Иск срещу неизвестен извършител с малко факти, не виждам голям шамс да прерастне в сериозно разследване. Дотук със скептицизма ми.

Конкретно как виждам възможни действия:

* отправяне на писмо - покана до автора на блога, да премахне тази информация и да публикува извинение. Според мен, плагиатството от описанието на д-р Терзийски не е толкова подсъдно, колкото факта, че е направено непрофесионално и подвеждащо. Публикуването на писмото на г-н Кузов, обаче, си е подсъдно - тук може да се сезира самата фирма Майкрософт България, която има нужният финансов и правен ресурс, за да предприеме мерки (макар че, се съмнявам да са по-различни от банването на публикуваните ключове, поне като за начало, което би нанесло повече вреда на коректно използвалите ги вече потребители от контингента на МОН).

* завеждане на граждански иск от д-р Терзийски, след консултация с прависти от ПУ или частни такива.

* завеждане на искове от г-н Кузов или МОН. Вътрешно разследване от инспектората или МОН (ех, много филми гледам, нали?) и налагане на някакво административно наказание на лицето/лицата, публикували в блога.

* пиене на една студена вода от всички нас (още повече, че отказахме бирата - аз и д-р Терзийски поне).

При всяко положение, това ни дава една поука, колко внимателни трябва да бъдем в личните си публикации в блогове и форуми. Особено с такива финансово и правно чувствителни неща, като активационни ключове. И да указваме цитати и препратки за всичко, което публикуваме без творческа промяна от нас.
enkov
 
Posts: 10
Joined: 20 Sep 2009, 06:45

Re: Активация на Виста и Вис(р)туални Активисти...

Postby vgd » 20 Sep 2009, 18:54

А бе, честно казано, подозирах, че рано или късно ще стане нещо такова. :x

Трябваше да е само KMS (Key Management System) активация, след персонална регистрация с представяне на лична карта, трудов договор и клетвена декларация. Удобно-неудобно, това е, да нема лабаво! :evil:
8)
Vladimir Dimitrov
(IPP-BAS)
User avatar
vgd
 
Posts: 66
Joined: 17 Feb 2009, 11:16
Location: Sofia

Re: Активация на Виста и Вис(р)туални Активисти...

Postby peter » 20 Sep 2009, 19:46

iliev wrote:...ако сте използвали тези ключове за активация на продукти при вас, най-вероятно е добре да ги смените.[/b] Съвсем няма да се учудя скоро ключовете да се разпространят по цял свят (ако вече не са), след което най-вероятно ще бъдат баннати...


О, това ако стане ще предизвика васови безредици - все едно да баннат онзи ключ за Windows XP Professional който започва с W8VXQ...
User avatar
peter
 
Posts: 26
Joined: 12 Aug 2009, 22:26

Re: Активация на Виста и Вис(р)туални Активисти...

Postby ognyan » 25 Sep 2009, 20:31

Защитата от появяване на тези кодове в публичното пространство според мен е изгубена кауза. Най-малкото защото тези неща се дават на ученици, които в днешни дни са големи 'хакерчета' и на секундата ще го пуснат във форумите за да се покажат колко са 'печени'. На мен лично ми се струват безумни тези безкрайни защитни схеми на Майкрософт (и не само), но това в крайна сметка си е тяхна работа, и отделна тема.
ognyan
 
Posts: 8
Joined: 13 Apr 2009, 09:28

Re: Активация на Виста и Вис(р)туални Активисти...

Postby iliev » 27 Sep 2009, 23:30

Не че трябваше да очаквам друго, но пък чак старателно написани инструкции с академичния ключ ми идват твърде много...

Q:Validation Tool Microsoft, Genuine как да ги прецакам

Обърнете внимание на заглавието на темата -- какъв кеф е наистина "да ги прецакаш": злия Бил Гейтс, Майкрософт, световния империализъм... Няма да публикувам линк, щото е тъпо да им вдигам рейтинга, но който има желание, може да потърси в Google. Впрочем, инструкциите, в които фигурира нашия ключ, са доста старателно, да не кажа чак професионално написани. Тъжно е когато хората използват таланта си за такива неща -- както едно време беше много модерно да бъдеш писач на вируси.

Иначе, сега се сещам интересна история: един младеж, списващ за списание "Kомпютър" в рубриката за компютърни игри, беше написал следното в своето представяне: "категорично съм против Windows, Microsoft и лично Бил Гейтс!"... Дотук добре. Добре, ако не бяха хвалебствията за еди-коя си игра по-сетне, която игра, съвсем инцидентно сигурно, вървеше върху същия тоя "лош" Windows, създаден от още по-лошите Microsoft и лично Бил Гейтс.

Е, вярно, получава се порочен кръг, но като си толкоз против част от кръга -- ами прекъсни го. Иначе историята с двойния аршин е добре позната. Впрочем, за да не бъда упрекнат в пристрастност към производителите на софтуер и другите обичайни заподозрени (и не без основание) в терор спрямо потребителите, нека да кажем, че двойният аршин се прилага и от техните кръгове, и то доста нелепо понякога. Ето например историята с певицата Lily Allen. Енергично защитила политиката нарушители на авторското право да бъдат изключвани насилствено от Интернет, и въобще активно агитираща против пиратството, оказа се че тя самата не се е посвенила да копи-пейстне главния анти-пиратски материал в блога си от сайт с интервю на рапъра 50-cent. Отделно пък в началото на кариерата си, оказва се, ползвала чужди музикални произведения... Впрочем, насладете се на един оригинален отговор на нейното, меко казано, противоречиво поведение и леко безочлива предвзетост по темата с авторските права...

Luchesar V. ILIEV
User avatar
iliev
 
Posts: 506
Joined: 16 Feb 2009, 20:10
Location: Sofia, Bulgaria

Re: Активация на Виста и Вис(р)туални Активисти...

Postby iliev » 27 Sep 2009, 23:42

ognyan wrote:На мен лично ми се струват безумни тези безкрайни защитни схеми на Майкрософт (и не само), но това в крайна сметка си е тяхна работа, и отделна тема.

Бедата на Бил Гейтс е, че неговата операционна система по начало е разработена за масовия потребител, включително "домакините". Съвсем различно е да правиш софтуер за фирми, където много често без специално донастройване (customization) не може да се мине, а това означава, че просто няма как да ползваш "пиратска версия" на софтуера. Или че ако ползваш такава, ще ти излезе доста скъпо да я поддържаш -- най-вероятно по-скъпо, отколкото ако си я купиш (заедно с поддръжката) легално.

Колко обаче от легалните домашни потребители ползват поддръжката на Майкрософт? Колцина имат нужда от нея въобще... А, общо взето, това е пазарът на бъдещето: не самият продукт, а неговата поддръжка. Но това трябва да се съобрази и с клиентите. За огромна корпорация като Майкрософт, не съм сигурен дали въобще е рентабилно да обслужва малки клиенти -- дори чрез представители. Средни -- може би.

В крайна сметка, ако бях Бил Гейтс, може би бих пуснал Windows Home Light версия, която да е напълно безплатна. Хем реклама за фирмата, хем да престане да тегне тоя "пиратски" камък на врата на много потребители, които така или иначе не биха си купили продукта ми. Разбира се, ако бях Бил Гейтс, може би въобще днес нямаше никой да е чувал за мен, затова хич не претендирам, че знам по-добре от него какво е правилно. :D
Luchesar V. ILIEV
User avatar
iliev
 
Posts: 506
Joined: 16 Feb 2009, 20:10
Location: Sofia, Bulgaria

Re: Активация на Виста и Вис(р)туални Активисти...

Postby atanas » 28 Sep 2009, 00:05

Ужас и срам!
AE51 2A62 FCBE 5E15 C19F 56CD ECC5 2186 0455 9912
User avatar
atanas
Global Moderator
 
Posts: 191
Joined: 17 Feb 2009, 00:34
Location: Plovdiv

Next

Return to Съобщения

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests

cron