[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 945: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Helsinki' for 'EEST/3.0/DST' instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 945: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Helsinki' for 'EEST/3.0/DST' instead
BREN forums • View topic - Правителството закри ДАИТС

Правителството закри ДАИТС

Всичко, което не се вписва в съществуващите форуми

Moderators: tour, spasov

Правителството закри ДАИТС

Postby iliev » 19 Sep 2009, 19:30

Пускам тази тема в раздела "Българската академична мрежа" не заради самата новина толкова, колкото заради интересните коментари под статията в блоговете на Капитал...

Image
Зам. министърът по транспорт ИТ и съобщения Първан Русинов
ще отговаря за дирекциите "Съобщения","Информационни технологии"
и "Електронно управление".


Фотограф: Надежда Чипева


Цялата новина тук: http://www.capital.bg/showblog.php?storyid=786284

Коментиралите Kerberos и kuku явно доста добре познават проблемите ни... :D

Между другото, Наско също е цитирал тия коментари, по повод пък на несполуките си с Wi-Fi достъпа в Пловдивския Университет...

https://forum.uni-plovdiv.bg/index.php? ... 6#msg92956

Може би е крайно време наистина за по-широка дискусия, и въобще за по-голяма публичност на това, с което се занимаваме, защото пиявиците, за които Kerberos говори в коментарите си май стават наистина твърде много, а все пак нямаме кръв в неограничени количества. :D
Luchesar V. ILIEV
User avatar
iliev
 
Posts: 506
Joined: 16 Feb 2009, 20:10
Location: Sofia, Bulgaria

Re: Правителството закри ДАИТС

Postby iliev » 19 Sep 2009, 21:50

Нека да цитирам по-интересните (според моето скромно мнение) коментари тук, въпреки, че вероятно най-добре би било, ако имате какво да отговорите, да го направите директно под статията в Капитал. (Държа да отбележа, че администрацията на форумите по никакъв начин не изразява мнение, подкрепа или отрицание спрямо въпросните коментари!)

Kerberos wrote:Доста интересно е какво ще се случи с една малко известна организация: Българската Изследователска и Образователна Мрежа (БИОМ), в която член, заедно с БАН и Съвета на ректорите беше ДАИТС. БИОМ беше създаден именно по инициатива на ДАИТС, като насилствено измести някогашната Фондация "Технологии на информационното общество" от мястото й на национална академична мрежа на България.

Резултатите от създаването на БИОМ бяха, бих казал, проява на крайности. От една страна, благодарение на личната намеса на Пламен Вачков (който сигурно иначе си има немалко кусури), за пръв път от създаването си преди повече от 15 години академичната мрежа е на път да се сдобие със собствена комуникационна инфраструктура, като прекъсне по този начин зависимостта си от частните доставчики, които не веднъж са я "рекетирали".

От друга страна обаче, в ДАИТС се появи една група хора със силни апетити към проектите, в които участва академичната мрежа, основният от които е GÉANT. Тези хора бяха решили, че това са просто поредните пари за лапане, като им бе убягнала доста сериозната работа в проекта, която освен това се следи с особено внимание от Европейската Комисия, защото това, де факто, е най-големият й проект, свързан с компютърни мрежи, и практически без конкуренция.

Резултатът от тези апетити беше до момента трагичен. По времето на ФТИО, България влезе в проекта GÉANT2 като малък партньор, към когото се отнасяха с пренебрежение и недоверие. Няколкото човека, работещи по проекта от името на ФТИО обаче напълно преобърнаха това отношение -- и като резултат, към края на проекта България беше получила допълнително финансиране, надвишаващо близо 10 пъти първоначално планираното! Това беше изключителна атестация за качеството на българското участие.

Въпросните хора от ДАИТС обаче започнаха скрита война, саботирайки работата по проекта. В един момент значителни суми, които трябваше да бъдат платени на работещите за свършената, отчетена и одобрена от ръководителите на дейности работа, бяха задържани в ДАИТС, под претекст, че БИОМ (от чието име се извършваха тези неща) имал правото сам да се разпорежда с тях, без значение кой какво бил свършил. Сякаш това не стигаше, но явно за да не се разчува историята, бяха забранени командировките на работещите, дори когато те биваха изрично поканени за работните срещи от ръководителите си в проекта.

Резултатът, както казах, беше трагичен. В крайна сметка участието на България беше обратно "орязано", и вече обещаното за нея финансиране беше прехвърлено към сръбската академична мрежа, която всъщност предпази от провал планираните по проекта неща, които България трябваше да свърши.

Какво се случва в момента? Вече тече GÉANT3, в който България, с много обещания, че "няма повече да правим така", успя да получи завидните 1.5 милиона евро финансиране за четири години. Но същите пиявици от ДАИТС, явно сега подплашени, че ще загубят работата си там, се лепнаха в БИОМ, и започнаха отново да си точат зъбите за парите на академичната мрежа. И резултатите не закъсняха: започнаха да се получават писма, запитващи защо човекът Х е поискал пари, когато никой не знае той да е свършил каквото и да е за проекта? Защо на други хора им се пречи да си вършат работата? Вътрешна информация подсказва, че ако нещата продължат в този дух, участието на България отново може да бъде преразгледано...

За съжаление, проектът GÉANT е само малка част от проблема. Защото групата ентусиасти, които през тези петнайсетина години се е борила да поддържа мрежата жива, и да я опазва от подобни посегателства, вече почти не съществува. Едва ли би било изненада, че някои от тези хора сега работят в САЩ и Западна Европа. Други пък са се захванали със собствени проекти, а малцината наистина останали са почти напълно обезверени, и вече "с единия крак навън". Не е толкова съществен проблемът, че тези хора почти през цялото време са вършели тази работа безплатно. Парите, разбира се, са нужни, за да могат да се съсредочат изцяло върху работата си.

Но проблемът е всъщност в самата работа: тоталното неразбиране на нейната важност, съзнателното потискане на желаещите модернизация и промени, целенасоченото "мътене на водата", за да може тоя или оня да "намаже" нещо -- в ущърб на работата. Това, впрочем, не е проблем само на академичната мрежа сама по себе си. Това е проблем на академичната общност въобще!

Университетите, БАН -- повечето от тях не са се променили съществено от времето на социализма. Лакейството, шуробаджанащината и използвачеството са толкова широко разпространени, че е чудно как още не са се сринали под собствената си гнила тежест. Резултатите, впрочем, са видни: всеки, който си е търсил скоро хора за работа, се е убедил какви "кадри" излизат от днешните ни висши учебни заведения.

Това не значи, че по тези места няма и свестни хора -- като същите тези ентусиасти в академичната мрежа -- но те все повече биват задушени в общата, изпълнена със смрад атмосфера на морална разруха.

И връщайки се в началото -- питам се каква ще бъде ролята на МТИТС -- дали като някогашната ДАИТС ще задълбочи разложението или напротив: ще постави началото на тъй дълго очакваната промяна в посоката... Първите индикации не бяха положителни, защото се чу, че е направен опит да бъде спряно създаването на собствената инфраструктура на академичната мрежа, което наистина беше едно от изключително малкото положителни неща, направени от ДАИТС. Надявам се, все пак, че това не е показателно за бъдещата политика на Министерството.


Kerberos wrote:Не съм цитирал имена, но смятам, че всеки който е заинтересуван от темата, няма да има проблем да научи кои са участниците в тази история.

Едно нещо все пак може би се нуждае от уточнение. Преди намесата на БИОМ, пък и до момента, академичната мрежа де факто се е поддържала от БАН, и по точно от един от нейните институти, носещ малко странното име Институт по паралелна обработка на информацията (ИПОИ).

За този институт, наследник на някогашния КЦИИТ, може да се пише много, и не само хубави неща. Но все пак той вероятно е един от сравнително добрите институти на Академията. И във всеки случай, му прави чест, че е успял да опази академичната мрежа, дори когато самата БАН се отказва от собствената си мрежа, и възлага поддръжката и управлението й на частна фирма (което само по себе си също е доста обширна тема).

Добър, както писах, но само относително: в сравнение с "лакомата" групичката в ДАИТС сигурно е добър. Но дали заради непрекъснатите битки с подобни "хиени", или защото в самия него има немалко гнилост, академичната мрежа, за която хората познаващи истинската история на Интернет в България си спомнят с умиление, е на път да загине.

Това което виждам в нея в момента ми напомня на вековно дърво, което, нападното от болести и вредители, е почти изсъхнало. Тук там се вижда някоя зелена вейка, свързана с тънка нишчица лико. Но всичко друго е сухо, и вече гнило. И това дърво може всеки момент да се сгромоляса -- трясъкът едва ли ще е внушителен, имайки предвид колко малко здрава дървесина е останала, но така или иначе, дървото вече няма да го има.

Разбира се, може да се зададе въпросът: а защо трябва да ни е грижа за това дърво?

Отговорът вероятно се крие в това, защо трябва въобще да ни е грижа за което и да е дърво...

Между другото, една интересна дискусия по тези теми може да се намери тук:
http://forums.acad.bg/viewtopic.php?f=20&t=74


kuku wrote:хм, kerberos, много дълги тия коментари ... те май са повече от статията ..., да вземат да ти се обадят от Капитал да ти дадат хонарара вместо на г-н Георгиев. Ха сега аз да захвана ...
Не трябва да се забравя, че на Гурко 6 (сградата на ДАТС) имаше (и продължава да има) разни други сдружения и формирования, като даже и въпросното БИОМ е регистрирано все още там. В много случаи ДАИТС се цитира като ПРЯКО отговорна институция, но не е съвсем така, въпреки че в повечето случаи наистина е косвено замесена. Там (на Гурко 6), незнайно защо, се пръкна и суперкомпютъра. Моето обяснение ще дам с аналогия: Все едно в Министерство на Здравеопазването да има операционна зала, защото е много скъпа поддръжката и, а нормалните звена - болниците, които следва да имат операционни зали, нямат достатъчен предвиден бюджет, за да си позволят да имат операционна. По същия начин БАН, която е нормалната организация, която трябва да стопанисва суперкомпа, не може да си позволи да му плати тока и специалистите за нормалната му експлоатация и затова по някакъв начин го "набута" на Гурко 6. Пак там са и остатъците от разпадналия се център за управление на училищната мрежа (Консорциум „Училища онлайн“), който незнайно защо в един момент бе направен опит също да бъде набутан в БИОМ. По този начин името на БИОМ бе злепоставено. Там също има и едни иЦентрове (телецентрове) и едни корейски центрове ... изобщо сбирщина голяма. Изглежда Вачков е бил с много широко сърце и не е смеел да откаже да "приюти" никой. Сега новия ресорен зам. мин. трябва да почисти малко ... или много.
Само дано покрай сухото да не изгори и мокрото ... ;)


vuchkov wrote:Едва ли ще намерите и едно действие на Вачков (може би с изключение на издаването на пощенски марки и появата му на конференции и коктейли), което да не мирише на корупция и подкрепа на стари ченгенджийско-червени кръгове. То не бяха милиони за методики за наводнения и земетресения (вижте интервютата на Тошо Недялков), подписаните от него без търг огромни договори с бившата му фирма Кейбъл, в очевиден конфликт на интерерси, стратегията му да създава нови неправителствени организации на държавния адрес, през които да усвоява държавни пари и т.н. Слава богу - Външно най-накрая каза баста на ПРООН ООД и най-накрая ще се разсъхнат телецентровете, а от години нищо-правещия КЦИКУТ ще отиде в забвение. Само за инсталация на софтуера на суперкомпютъра отиде половин милион! За ИНСТАЛАЦИЯ, не за софтуер - той е дошъл безплатно със синият джин. Защитата на ИПОИ също е малко спорна - там е Стоян Марков, който е един от двамата идеолози на източването на парите през разузнаването и задграничните фирми, той измисли далаверата с Джина и 50-те милиона за нано-тех-а и т.н. Парите раздавани от Вачков за проекти са все на вятъра - стотици хиляди за сайтове, които не работят, за червените ЦАПК (които му бяха дори в Координационния съвет през едно НПО на съветника и секретаря му - Румен Трифонов), на червеното АИКБ за иновационни центрове (впрочем току що взеха 9 милиона и от новото правителство) и т.н. Част от парите на ДАИТС отидоха през тези НПО и в бизнеса на жена му. Който ми намери една чиста сделка, да се обади - ще го черпя.


Kerberos wrote:Стенмарк хич и не искам да го коментирам -- и за това казах, че ИПОИ не е цвете за мирисане също -- и съвсем не е само Стенмарк проблема. Но това е друга, и доста дълга тема.

Лошото обаче е, че покрай сухото гори и суровото. Телецентровете се разсъхвали? Ами хората, дето покрай тях са лапали, къде ще отидат?! Ето защо питам какво ще стане с БИОМ -- защото поредното опозоряване на България вече се подготвя с пълна сила... Пак ще кажа, че от страна, която беше давана за пример в цяла Европа със своите специалисти, сега и в тази област (на академичните мрежи) ще станем известни като "ония тарикати, дето крадат".

За съжаление, академичната мрежа винаги е била в ролята на ония пеленачета, дето ромските девойки просят с тях -- която е на дежурство да проси, тя го взима. И мрежата така е била "люшкана" само когато някой има нужда да изцоца някакви пари за нещо. След което просто я захвърля, докато на някой друг не му притрябва за същото...

За суперкомпютъра също може много да се говори, но просто няма смисъл. Свестните хора, които работеха там, просто избягаха, както сега е на път да стане с мрежата. Защо ли?...

Но може би просто трябва да се примирим с всичко това: трябва всичко да се срути, да загине, та може би от пепелта, като птицата Феникс, да се възроди нещо чисто и неопетнено. Доста по-вероятно е обаче накрая да си останем само с пепелта, с която евентуално можем да посипваме косите си, и да се тюхкаме защо имаме такава нещастна съдба като народ...

Обаче би трябвало тогава да си припомним приказката, че всеки сам кове съдбата си. Народите също.
Luchesar V. ILIEV
User avatar
iliev
 
Posts: 506
Joined: 16 Feb 2009, 20:10
Location: Sofia, Bulgaria

Re: Правителството закри ДАИТС

Postby iliev » 19 Sep 2009, 21:56

И още...

muncho wrote:А не смятате ли, че с това прибързано затваряне на агенции се цели да се заметат следите - примера с ДАИТС е много показателен. За 4 години само кражби и след закриването няма да могат и с пръст да ги пипнат. А и не се учудвайте ако видите същите хора от ДАИТС и КЦИКУТ като шефове на новите дирекции. Ясно е кое изплува винаги най-отгоре над водата, въпреки кафявият си цвят и миризма.


К. wrote:Направо не е за вярване, че Вачков и Стенмарк все още са в тоя "бизнес" след купищата поразии сътворени от тях още от Татово време!
Очевидно имунната система на българската ИТ общност е закърняла и не може да ги изхвърли.
Или се взимате в ръце и излизате с името си и почвате да ги развявате по вестници и телевизии или умирате.
Сал един Тошо не стига за тая работа., ако ще и да се казва Недялков.


Бояджия wrote:Прав си Мунчо. Много странна е тази работа - екс-главния секретар на МДААР е пак главен секретар - този път на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщения, Юри Алкалай пак ще е директор, заедно с девойките му, дето не е ясно какво разбират. Но и той друг едва ли ще се навие да отиде - както много бързо преди четири години Ники Рашев (много по-разбиращ от Юри) се отказа от мястото му. И проблемът е структурно-лидерски. Първан не е лидер и е много далеч от визията за информационно общество, електронно правителство и т.н. Жоро Димитров правеше законите и политиката в областта на електронното правителство и при Калчев, и при Василев, а и сега при Първан. Може би това обяснява "приемствеността" и факта, че няма да се търси наказателна отговорност на "старите приятелчета". ДАИТС е едно от малкото ведомства, в които съответният министър не е почнал да гони вещици - той ще се отчете с Мутафчиев. Ей това е проблемът. И наистина и ИКТ общността е зле - мълчи си за да не загуби някой търг. Дори традиционните критици от БАИТ мълчат.


Kerberos wrote:До коментар [#5] от "kuku":

Извинявай, не бях видял твоя коментар... Прави ми впечатление, че си изключително добре запознат с фактите, та няма да се учудя да се познаваме в реалния живот. ;)

Всичко, което казваш, е АБСОЛЮТНО точно. Особено сравнението с операционната зала в Министерство на здравеопазването и липсата на такива в болниците и на самият мен ми е идвало не веднъж на ум.

Относно суперкомпютъра, ако някой запита защо просто не са дадени пари на БАН, за да плаща тока, вместо да го плаща сега ДАИТС, вътрешна информация гласи, че той е закачен към инсталация, която... просто няма електромери.

Училищната мрежа, и-Центровете (или Телецентрове, все тая), ако щете и онзи злополучен проект i-zone, благодарение на който в няколко университета се появиха "зомбирани" сървъри (защото предварително конфигурирани, те си стояха с паролата по подразбиране на администратора, и някакви румънски хакери веднага проникнали в тях) -- всичко това се концентрираше в ДАИТС (всъщност, i-zone беше там от времето на "предтечата" на ДАИТС -- агенцията ИКТ в някогашното МТС). И понеже съдбата на ДАИТС винаги е била под въпрос, тоя товар почна наистина да се товари върху академичната мрежа -- в лицето на БИОМ...


Kerberos wrote:Това за електромерите на суперкомпютъра може би е само слух, но дори да е вярно, тоя ток така или иначе го плаща някой, защото безплатен обяд няма, както знаем. Това го пояснявам, защото наистина мястото на суперкомпютъра беше в БАН или може би поне в някой университет...

Но подобни прецеденти не са единствени, макар и този да е най-големия от всички. Например, не знам колко хора помнят прословутата новина "ДАИТС втори в Европа тества IPv6". Това безумие се носеше по блогове и форуми в продължение на месеци, и съвсем не без основание. Всеки поне малко запознат с историята на IPv6 знае, че първите стандарти излизат преди 15 години, а вече повече от 10 години съществува основният стандарт RFC 2460.

Дори в България, първите експерименти с протокола са правени през миналото десетилетие, а от 2005 година същата тази академична мрежа го беше пуснала в пълен експлоатационен режим, покривайки много от университетите. В Европа, разбира се, нещата съвсем не са по-назад.

Повод ДАИТС да се бият в гърдите обаче беше една т.нар. IPv6 Лаборатория. Историята на тази лаборатория е доста интересна. Появата й в България се дължи на един проект, наречен 6DISS, целящ популяризиране на IPv6 протокола. Доста работа беше свършена от академичната мрежа, но най-вече от Пловдивския Университет "Паисий Хилендарски", където преди две години беше проведен специален workshop. В знак на признание на тези усилия, беше уговорено Лабораторията, състояща се от няколко Cisco маршрутизатора и помощни комутатори, да бъде разположена в академичната мрежа (може би дори в самия ПУ), където да се ползва от цялата академична общност: университетите и БАН, пък може би дори специализираните училища.

Изненадващо обаче, един ден се оказва, че от ДАИТС се обадили "където трябва", и без никакво предизвестие Лабораторията се озовава там. Класика в жанра: едни вършат работата, други обират лаврите. Но лошо няма -- нека да е в ДАИТС, стига само наистина да беше полезна по този начин. Обаче до момента единствените новини от нея са прословутото "второ място в Европа" или както Делян Делчев остроумно го беше перефразирал "ДАИТС първи в IPv6 в ДАИТС", и някакво обучение на студенти от Зимбабве. А трябва да се знае, че Лабораторията е само временно в България, след което наистина ще замине за Африка или друг регион, където бъде сметнато за уместно.

И така, какъв е резултатът? Лапане на пари (защото и в момента има проект, по който се плаща за поддръжката на тая лаборатория) и полза за България = -273.15 градуса по Целзий. Както знаем, при тая температура движението на молекулите не спира, обаче няма достатъчната енергия да се прехвърля към други системи. И "по-студено" не може да стане...


Kerberos wrote:Но пак бих искал да се върна към "покрай сухото, гори и суровото".

Защото при всичките перипетии пред нея, при всичките опити да бъде използвана (или по-скоро "злоупотребена"), при всичките спънки, академичната мрежа винаги е било едно, макар и много дребно, ядро на "нормалност", на добър пример, на напредничавост, или поне на принципност в тая инак проядена от корупция, лични и корпоративни интереси или просто безхаберие среда.

Казвайки академична мрежа, визирам не само тези хора, работещи в ИПОИ (които и без друго вече май са единици), но и малката също, но с дух и опит за мнозина, група администратори и технически персонал по университетите. В крайна сметка, тоя "остров на нормалност" се дължи именно на техните безкористни, мотивирани от чист ентусиазъм (и как иначе, като в някои университети главният мрежов администратор получава по-малко от водопроводчик!) усилия.

За съжаление, вълните все пове...

Прочитане на целия коментар че заливат тоя остров. Както писах, много от тези хора вече не работят за мрежата -- нещо повече, повечето дори вече не работят в България. Групата все повече намалява, и става все по-трудно да се поддържат дори съществуващите неща, камо ли да се правят експерименти, и да се въвеждат новости, както IPv6, за който писах по-горе.

Който е останал, поне впечатленията ми са такива, е дълбоко стресиран, изтощен, и вече често мислещ си кога и той ще поеме към "заливите" на Запад (любителите на Толкин може би ще се сетят за аналогията), подобно на своите бивши колеги. Боя се, че съвсем скоро и последните свестни хора ще напуснат, и тогава ще останат само присламчилите се, или по-скоро впили се като пиявици "лапачи".

Дървото, както бях писал, ще падне без трясък. Просто твърде много гнило има вече в него, и твърде малко здраво, което да тежи. Та дори сега университетите и БАН практически не използват тая мрежа, освен да теглят скоростно музика, филми и порно (макар администраторите всячески да се опитват да ограничат тия неща -- но понякога дори зам-ректори се оказват любители на порното). Причините за това са много: и в самата мрежа, и в образователните и научните организации.

Но така или иначе, ако мрежата в един момент престане да съществува, никому няма да липсва -- и сега има университети, които си ползват разни частни доставчици -- а и защо им е нещо друго, когато всичко от което се нуждаят, наистина, е Замунда и порно сайтовете.

Е, ще има хора, на които да им липсва, да. Първо на тези, дето я използват като PR (пеленачето, дето бях писал по-горе, на ромските просякини), но те вероятно ще си намерят друг повод за хвалби. Но по-важно, тя ще липсва на хората, които истински са милеели за нея, и които са жертвали години (а някои и над десетилетие) от живота си за нейното добруване.

Разрухата обаче може би идва именно от сблъсъкът между тези две групи. За тези последните тя е малко дръвче, което те старателно се опитват да предпазят от злините наоколо, докато успее то да порасне силно и могъщо. Другите обаче са като зловредните кози и магарета, на които им текат лигите при мисълта за младите филизи. За съжаление, оградата предпазваща дръвчето е твърде слаба, особено когато дойде някой слон като ДАИТС, и изходът от тая битка е почти сигурен: огризано отвсякъде, стъпкано и смазано, дръвчето просто ще загине.

Ето затова ми е интересно каква ще бъде ролята на МТИТС. То може да продължи като ДАИТС да пие малкото останали сокове на това дръвче. А може и обратно -- да реши да прегази всичките "кози и магарета", които са го наобиколили -- прегазвайки и дръвчето, заедно с тях.

Иска ми се да мисля, макар и, честно казано, да не вярвам, че МТИТС все пак ще постъпи различно. Ще разгони зловредните гадини, и ще помогне да се направи още по-здрава ограда около малкото дръвче. Ще помага в поливането, торенето и "пръскането срещу вредители"...

Но стига аналогии, все пак. Истината е, че академичната мрежа се нуждае от три неща, за да не загине, и за да достигне (пък може би дори задмине) своите партньори от другите европейски страни: подкрепа, независимост и публичност.

Подкрепата едва ли се нуждае от коментар -- и тук не става въпрос просто да се наливат пари в мрежата, а тя да бъде подпомогната в изграждането на разрушените си вече структури (пък и не съществуващи въобще), в намирането на своя бизнес модел, след което тя би могла дори да стане самофинансираща се (каквато е например швейцарската мрежа SWITCH).

Независимостта е задължителна за надеждността и дългосрочното развитие. В противен случай, мрежата ще бъде заложник на всяко следващо правителство, и ще се повтаря до безкрай историята с все нови и нови имена и организации, представляващи я (УНИКОМ-Б, НОНИМ, ФТИО, НИМ, НИОМ, БИОМ...) А трябва да отбележим, че това вече е предизвиквало недоволство на Запад, и не без основание.

Публичността е не по-малко важна за успеха, защото тя гарантира прозрачност във функционирането на мрежата. Без нея всичко останало би било безсмислено, че дори опасно. Защото кой би искал да налива пари в една черна дупка, че при това и независима. Публичността обаче е и нож с две остриета. Поне една причина до момента мрежата да се е опазила криво-ляво, е именно това, че е работела на тъмно. И следователно не толкова много хора са успели да видят в нея "кокала". За нещастие, след ДАИТС, тая тактика вече се видя, че не върши работа -- твърде много пиявици са се закачили дори в тъмното.

Подкрепа, независимост и прозрачност -- това наистина е най-доброто, което може да стори МТИТС за да може България да има своята достойна академична мрежа -- което пък несъмнено ще спомогне и в борбата за реформиране и модернизиране на висшето образование и науката.

Нека завърша пак с думите, че всеки народ кове сам съдбата си, и сам избира пътя, по който да върви. Все още не сме стигнали до пропастта, и все още имаме шанс да поемем в правилната посока. Иска се само да отворим очите си, като начало.


Kerberos wrote:Между другото, ако Капитал или МТИТС са заинтересувани наистина от тези неща, най-добре е, естествено, да говорят директно с хората вътре в тях. Но определено би било добре да започнат "отдолу" -- от хората, които действително вършат работата, и знаят за какво иде реч. За съжаление, информацията онлайн за академичната мрежа е доста откъслечна, да не кажа, че много страници са в трагично състояние. Но поне нещо може да се понаучи от форумите:

http://forums.acad.bg/

Хехе, интересно е това определение за хората "отдолу"; навява ми разни асоциации: някои приятни, някои -- не толкова. :D
Luchesar V. ILIEV
User avatar
iliev
 
Posts: 506
Joined: 16 Feb 2009, 20:10
Location: Sofia, Bulgaria

Re: Правителството закри ДАИТС

Postby iliev » 19 Sep 2009, 21:58

Продължаваме...

До #15 wrote:Това, че мрежовия администратор получавал по-малко от водопроводчик не е чак толкова лошо - все пак фаянсаджии и водопроводчици са сред добре платени в строителството. ПО-важното е че и двамата взети заедно получават много по-малко от Иво Николов.


Kerberos wrote:До коментар [#20] от "До #15":

Нямам проблем водопроводчик в Marriott да получава повече от главния мрежов администратор в Софийския Университет, например. Но виждам сериозен проблем, ако главният мрежов администратор в университета Х получава по-малко (и то в пъти по-малко) от водопроводчик на същото място!

Но да оставим заплатите -- какво да кажем за университети, които харчат купища пари за скъпа дограма, вътрешно обзавеждане, че дори плазмени дисплеи тук-там, и естествено скъпи лаптопи и компютри за определена част от хората, а в същото време все още използват хъбове и коаксиални кабели в мрежата си, които са там едва ли не от времето на бай Тошо! Разбирам, че първото нещо, което кандидат-студентите виждат, е фасадата и компютрите на секретарките, но нали обучението едва ЗАПОЧВА след като бившият кандидат и настоящ студент прекрачи прага на своята Алма Матер! Оказва се обаче, че хубавите неща свършват до там -- до лъскавата фасада и до огромния LCD дисплей на секретарката. И после трябва ли да се чудим на качеството на изхода от тези учебни заведения...

Да, хиперболизирам донякъде нещата, но фактите не са много различни. Аз лично съм виждал -- вярно, преди доста години -- малко 8-портово 100-мегабитово "домашно" комутаторче Surecom в ролята на опорен (!) комутатор на академичната мрежа! Е, за щастие там нещата сега не са толкова трагични, но такива смешни устройства все още вероятно има на други места.

Впрочем, среща се и другата крайност -- може би дори по-страшна. Хвърлят се огромно количество пари за апаратура, след което обаче изведнъж се оказва, че хората, които трябва да я обслужват, ги няма -- просто те не са били предвидени в сметките (а все пак освен ток за компютрите, хората също имат нужда да "ядат", пък и не само това -- не сме скотове, в крайна сметка). Като резултат, имате куп скъпа техника, но без хора, които да я поддържат.

Впрочем, понеже споменахме суперкомпютъра, там положението беше същото. Машината беше добра (запомнете това "беше"), и първоначалният екип беше -- доколкото имах представа за хората -- отличен, да не кажа превъзходен. Само че едва след няколко месеца тези хора напуснаха. Няма да цитирам имена, както обикновено, но не е много трудно човек да се досети защо или заради кого.

От тогава, машината изглежда работи криво-ляво. Имало е обаче периоди, в които седмици не е функционирала заради някакъв проблем. Неотдавна видях някакви обяви, че се търсят хора за там; аз лично не бих отишъл, дори да ме канят, но дано все пак се намерят нови ентусиасти -- най-малкото защото както казах, Blue Gene-а БЕШЕ добър...

Някога, веднага след пускането му, се говореше, че бил на 60 или 70 място в класациите. Днес обаче виждам е паднал до 245-то място, а съвсем скоро, няма да се учудя, ако въобще изпадне от Top 500. И това става без значение дали се използва или не, без значение има ли ги "хората", които да го поддържат или не -- от значение е единствено дали парите, похарчени за него, се възвръщат. Досега обаче май всичко е "чифте пищови на гол тумбак".

Ето защо казвам, че Е проблем, гдето мрежовият или системен администратор в университет (или в БАН, по същата логика) получава по-малко от водопроводчик. Защото компютрите, пък били те и "супер" такива, са само инструменти...

Хората са тези, които им вдъхват живот. Иначе "липсва часовникарят", както толкова хубаво го е казал Екзюпери.
Luchesar V. ILIEV
User avatar
iliev
 
Posts: 506
Joined: 16 Feb 2009, 20:10
Location: Sofia, Bulgaria

Интересно явление!

Postby vgd » 20 Sep 2009, 19:26

От години съм забелязал, че като се заспряга в някой форум ИПОИ и коментират изключително добре информирани анонимни. И те говорят пространно и с хъс. Информирани сякаш в момента работят там? След дълбок размисъл отхвърлям подобна хипотеза. Следващите кандидати са наскоро и недоволно напусналите. Но и това ми се вижда несъстоятелно. А отдавна напусналите, така или иначе, нямат актуална вътрешна информация. Външни хора, имащи познати от института, не биха коментирали толкова уверено и свойски, с конкретни подробности. Много странно ... :(
Vladimir Dimitrov
(IPP-BAS)
User avatar
vgd
 
Posts: 66
Joined: 17 Feb 2009, 11:16
Location: Sofia

Re: Интересно явление!

Postby iliev » 28 Sep 2009, 00:24

vgd wrote:От години съм забелязал, че като се заспряга в някой форум ИПОИ и коментират изключително добре информирани анонимни.

А то колко от неинформираните въобще са чували за нашия институт, като се замислиш... :lol:
Luchesar V. ILIEV
User avatar
iliev
 
Posts: 506
Joined: 16 Feb 2009, 20:10
Location: Sofia, Bulgaria

Re: Правителството закри ДАИТС

Postby iliev » 28 Sep 2009, 00:26

Освен това, на кой въобще му пука за нас, и за това, което правим... Така че аз лично подкрепям тия, дето коментират. Поне имат отношение. :Bravo: :oops: :crazy:
Luchesar V. ILIEV
User avatar
iliev
 
Posts: 506
Joined: 16 Feb 2009, 20:10
Location: Sofia, Bulgaria


Return to Обща дискусия

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests

cron