[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 945: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Helsinki' for 'EEST/3.0/DST' instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 945: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Helsinki' for 'EEST/3.0/DST' instead
BREN forums • View topic - Какво правят съвременните хора пред чист планински извор?

Какво правят съвременните хора пред чист планински извор?

За всичко свързано с крехкото равновесие, благодарение на което съществуваме

Moderator: atanas

Какво правят съвременните хора пред чист планински извор?

Postby iliev » 04 Aug 2009, 14:29

Питам, какво правят съвременните хора като се намерят пред някой чист планински извор – изведнъж натопяват вътре калните си обуща, да ги измият. Не, приятелю, намериш ли се пред такъв извор, ще се спреш пред него с благоговение, ще свалиш шапката си, ще измиеш лицето си, ще пиеш от водата му."


Image
Източник: Дневник, Голямата снимка, © 2001 – 2009 Икономедиа АД
Фотограф: Надежда Чипева


За съжаление, тези думи на Петър Дънов явно са твърде верни... Със съжаление научих, че лифтът до Езерата вече работи. Няма лошо, че много хора ще имат възможността да се насладят на прекрасната ни природа. Лошото е, че както разбрах от очевидци, голямата част от хората се радват точно да си "топнат" краката в Бъбрека... :bad: И това сигурно е най-малкото.

Като знам какво се разбира под тоалетна на морето, просто не ми се иска да мисля какви ще са следващите неща, които ни чакат... Започвам да се радвам, че си купих миналата година походен уред за дезинфекция на вода. А до неотдавна наистина можеше да се пие от рилските поточета и реки без много притеснения. Вече дори с такъв уред бих се притеснявал (или най-малкото би ми било гадно). Чудя се дали горе щи има също рейнджъри, както има по световните природни паркове, които дори да глобяват хвърлящите боклуци и правещи други нередни неща. Като знам как обикновено се действа -- едва ли. Пък и като знаем, че често мутри държат хижите -- това би било направо опасна професия.
Luchesar V. ILIEV
User avatar
iliev
 
Posts: 506
Joined: 16 Feb 2009, 20:10
Location: Sofia, Bulgaria

Re: Какво правят съвременните хора пред чист планински извор?

Postby savetheforest » 04 Aug 2009, 17:30

Днес за пореден път чета неприятни факти за красивата Рила и езерата! От познат също разбрах, че вече имало и сергии до две от езерата?!?
savetheforest
 
Posts: 6
Joined: 24 Jul 2009, 14:15

Re: Какво правят съвременните хора пред чист планински извор?

Postby vedrin » 06 Aug 2009, 18:01

Наличието на лифт до хижа Рислки езера само по себе си не е непременно нещо лошо. По-редовните посетители на района със сигурност са наясно че той е доста по-добра алтернатива в сравнение с УАЗ-ките, ГАЗ-ките и прочие "offoroad" техника, която с мъка, шум и вредни изпарения достига до същото място, обслужвайки многобройните клиенти. Нека също спомена конете и мулетата, използвани за изнасяне на багаж или трудно подвижни хора -- един сякаш по-екологичен вариант дори и в сравнение с лифта, но със сигурност не дотам приятен за онези, които трябва да играят на детската игра "дама" между неизбежните изпражнения на горките животни по пътеките и героично да се борят с облаците от мухи, привлечени от тях. Та думата ми е че ако говорим за екологичност на самия способ на придвижване, то лифта има големи шансове да се окаже най-малко вреден (разбира се с изключение на собствения ход).

Друг въпрос е за какво и от кого се използва съответния способ. На мен лично тълпите в планината винаги са ми били не особено приятни, независимо дали става дума за туристи, катерачи, алпинисти, скиори, дъновисти, еколози или просто любители на високопланинския пикник. За жалост обаче те са едно неизбежно явление, независимо от наличието или отсъствието на лифтове, УАЗ-ки, ГАЗ-ки или мулета.

За щастие, по света и у нас има достатъчно много по-непопулярни, недостъпни или дори неизвестни райски кътчета, тъй че любителите на уединението имат къде да избягат. Едно може би полезно занимание за еколозите би било да образоват обществото как да нанася по-малко вреда на околната среда с присъствието си. За целта обаче е необходимо преди всичко те да осъзнаят че вреден е не даден лифт сам по себе си, а по-скоро навиците на определени групи от обществото, които биха ползвали това или друго човешко творение.

Относни мутрите-хижари, длъжен съм да отбележа че аз не съм срещал такива всред десетките хижи, които посещавам от ранно детство та до днес. Вярно е че има по-добри и лоши хижари, но не и мутри. Разбира се, всяко правило си има изключения, тъй че Лъчо -- няма лошо да посочиш конкретни примери.
--
Vedrin Jeliazkov
User avatar
vedrin
 
Posts: 174
Joined: 16 Feb 2009, 20:30
Location: Sofia

Re: Какво правят съвременните хора пред чист планински извор?

Postby kalin » 05 Sep 2009, 16:33

И аз съм с чудесно впечатление от безброй хижари, а единственият, за който съм чувал лоши неща (че бракониерствал) е на Пирин в Голямата мочара (ако е още там, защото преди 2 години ми разказваха това).

За лифта всички знаем, че сам по себе си не пречи, но... Трябват някакви наистина мащабни публични кампании за да се приучат хората да не замърсяват, където отидат.
www.napred.bg - Българската търсачка
User avatar
kalin
 
Posts: 35
Joined: 19 Apr 2009, 01:22
Location: Sofia

Re: Какво правят съвременните хора пред чист планински извор?

Postby iliev » 23 Sep 2009, 17:14

Съжалявам, че така и не успях до момента да отговоря, а и сега, всъщност, отговорът ми няма да е директен (просто покрай тая мрежа ни се стопиха лагерите -- в момента съм вече близо 36 часа на крак). За сметка на това обаче не се нуждае от коментар. Просто вижте тези снимки...

http://dnevnik.bg/mms_novini/2009/09/23/788423_sedemte_rilski_ezera/

Фотограф: Красимир Вушков

Снимките са от Седемте рилски езера, до езерото Бъбрека, 22.09.2009г. по обяд. Весели туристи разпалват огън за скара, а ATV-та използват поляната за паневритмия като добре очертана писта, клековете също не са пощадени.


Image

Image

"НЕ ПАЛИ" ли пише на тази табелка... ХАХАХА, абе вий ли ще ми кажете!

Май е време да си ходим от тук -- така ми се чини. :(

Дано песимизмът ми е само заради безсънието.

Edit: Явно вече не мога и да смятам: от 36 часа съм на крак... То яко бяха само 24, както бях писал, щях направо да съм кукуряк.
Luchesar V. ILIEV
User avatar
iliev
 
Posts: 506
Joined: 16 Feb 2009, 20:10
Location: Sofia, Bulgaria

Re: Какво правят съвременните хора пред чист планински извор?

Postby iliev » 02 Oct 2009, 20:19

Mediapool wrote:Седемте Рилски езера се заблатяват все повече заради присъствието на неограничен брой туристи в защитената територия на циркуса на езерата, която е обявена за зона с ограничено човешко присъствие, но въпреки това ежедневно там се качват с лифта на “Рила спорт“ множество посетители. За това алармираха в четвъртък от групата “Граждани за Рила”.

[...]

Туристите, които не са запознати с правилата и забраните в парка, на свой ред извършват редица нарушения, като палят огън, хвърлят монети и фасове в най-чистите езера в Европа, унищожават рядка растителност и причиняват неограничено шумово и биологично замърсяване, допълват еколозите. Те сигнализират също, че се изхвърлят дори твърди битови отпадъци край езерата, които по-отговорните посетители на парка периодично почистват.

http://mediapool.bg/show/?storyid=156953
Luchesar V. ILIEV
User avatar
iliev
 
Posts: 506
Joined: 16 Feb 2009, 20:10
Location: Sofia, Bulgaria


Return to Екология

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests

cron