[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 945: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Helsinki' for 'EEST/3.0/DST' instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 945: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Helsinki' for 'EEST/3.0/DST' instead
BREN forums • View topic - Съвет за софтуер за виртуализация

Съвет за софтуер за виртуализация

Всичко, което не се вписва в съществуващите форуми

Съвет за софтуер за виртуализация

Postby skobov » 08 Jun 2009, 12:32

На този хардуер:
Процесор: 2 x Quad-Core Intel Xeon processor E5405 (2.00 GHz)
Памет: 8GB PC2-5300 DIMMs (DDR2-667) with ECC capabilities
Диск: 3 Х 250GB SATA
Искам да инсталирам три виртуални машини (Linux), Хост ОС - CentOS.
Какъв софтуер за виртуализация бихте ми препоръчали да използвам.
Моля, който има опит, да сподели.

Поздрави,
Красимир Скобов
НВУ "Васил Левски" - Велико Търново
User avatar
skobov
 
Posts: 7
Joined: 17 Feb 2009, 14:23

Re: Съвет за софтуер за виртуализация

Postby vesso » 08 Jun 2009, 18:03

Отговорът е съвсем лесен и е част от пакетната колекция на CentOS - Xen. За момента Xen е най-добре структурираният и поддържат паравиртуализатор.

Съвети от мен:

- използвай CentOS 5 и актуализирай дистрибуцията спрямо пакетните й хранилища. Ако извършиш актуализацията, ще имаш CentOS 5 Update 3 или съкратено CentOS 5.3. Силно ти препоръчвам преди да изпълниш:

Code: Select all
# yum update


да инсталираш пакета yum-fastestmirror:

Code: Select all
# yum install yum-fastestmirror


и така yum ще тегли актуализираните RPM пакети от най-бързите за теб пакетни хранилища (предполагам, че ще теглиш от българското хранилище centos.skknet.net). Нарочно казвам да актуализираш до 5.3, за да можеш да използваш Xen базирано ядро и инстументариум с повишено качество, скорост и надеждност спрямо 5.1 и 5.2 (все пат това е една от главните идеи на минорната актуализация по версии).

- ядрото с поддръжка на Xen и инструментариума се инсталират в една лесна стъпка:
Code: Select all
# yum groupinstall Virtualization

(в този случай ще трябва да рестартираш, за да заредиш Xen базираното ядро на dom0 - базовата инстанция, която виртуализира).

- сядаш и четеш документацията:

http://www.redhat.com/docs/en-US/Red_Hat_Enterprise_Linux/5/pdf/Virtualization_Guide.pdf
http://www.redhat.com/docs/en-US/Red_Hat_Enterprise_Linux/5.2/pdf/Para-Virtualized_Windows_Drivers/Para-Virtualized_Windows_Drivers_Guide.pdf

Желая успех!
vesso
 
Posts: 65
Joined: 17 Feb 2009, 21:09
Location: Sofia

Re: Съвет за софтуер за виртуализация

Postby ntk » 08 Jun 2009, 22:27

Здравейте
VmWare server също не е лошо решение. Ето линк за него http://www.vmware.com/products/server/
Мисля, че е по-лесно за подкарване и поддръжка отколкото Xen.
В РУ го ползваме на подобна машина за поддръжка на 5-6 слабонатоварени виртуални машини с windows 2003, 2008 и centos 5.3
Основния проблем който имаме е със натоварването на дисковата система на сървъра. Наложи се да преобразуваме RAID 5 към RAID 1,0 за да не се товари толкова много сървъра.
Част от проблема е и в слабия RAID конторлер на HP от серията E200.
Весо, Redhat не изоставиха ли Xen в последната си версия 5.3 ?

Поздрави
---------------------
Николай Кабаиванов
User avatar
ntk
 
Posts: 20
Joined: 17 Feb 2009, 10:00
Location: Ruse

Re: Съвет за софтуер за виртуализация

Postby vesso » 09 Jun 2009, 00:58

Не знам от къде черпите такава информация:) Но е най-малко невярна. По принцип в разни жълти сайтове (с български аналог linux-bg.org) пише какви ли не неща. Но официалната позиция на дистрибутора е, че Xen ще има и ще се поддържа до 2014 г. Нещо повече, Red Hat Enterprise Linux 6 ще поддържа два виртуализатора - Xen и KVM. Скоро ще започнат да излизат rawhide версиите на RHEL6 и да се влиза в цикъл на разработка на дистрибуция с два виртуализатора, а и професор Моше Бар (човек стоящ зад OpenMosix, JFS, Xen, KVM) прави много в тази насока.

Та да се върна на конкретната тема.

Първо, хората масово не разбират идеологията на Enterprise дистрибуциите - ако едно нещо "влезе" в дистрибуцията, то остава там до край. Следователно, до края на жизнения цикъл на RHEL 5 - 2014 г. (CentOS е бинарен дериват на RHEL), Xen ще се поддържа. Red Hat имат огромна маса клиенти, които използват Xen. За разлика от "фенски" дистрибуции на анархисти и хейтъри, RHEL не може да зарязва клиентите си насред пътя. Най-малкото това води до съдебни дела, парични обещетения и унищожен имидж. Същото касае CentOS.

Второ, би било нелогично да се предпочете VMWare в случая. Ще обясня защо. Питащият поставя ясна задача за решаване с паравиртуализатор - виртуални машини с Linux. Той има паравиртуализатор в дистрибуцията си, а ако процесорната му архитектура позволява (Intel VT или AMD-V ), може да ползва дори "full virtualization". Има инструментариум, при това напаснат и компилиран от дистрибутора. При това с поддръжка и високо качество. Поддръжка означава, че дистрибутора му дава актуализация навреме и с цел критични поправки. И това до 2014 г. без никакви мажорни смени и промяна на функционалност. За какво му е друг вуртуализатор? Ако той сложи VMWare, той внася външен компонент в системата, който дублира Xen, при това без да решава задачата по-добре. При това този компонент не идва с автоматизирана актуализация, каквато идва от дистрибутива с Xen, а администраторът трябва да следи (редовен ангажимент) кога излизат актуализации за VMWare, да внася и значителна част бинарен външен код, чиито изходен код никой не е виждал и прочие. VMWare сменят версиите по-често и няма гаранция, че новата версия ще работи в конкретния случай.

Xen има много мощен инструментариум за управление, който има графичен интерфейс и дори web интерфейс. След като студент от 1-ви курс може да се научи на Xen за около 2 учебни часа, какво остава за един администратор. Голямо предимство на Xen обаче е, че когато излезе KVM в продукция, ще можете да си мигрирате виртуалните машини от Xen в KVM без почти никакви затруднения. Иначе в сравнение с VMWare, Xen има къде къде по-големи възможности за поддръжка на много процесори, огромно количество памет и т.н. В моята практика имаше само 1 случай, в който ми се наложи да ползвам VMWare - да приютя Mac OS X.

В заключение, правете правилен и професионален избор. Ако ще градите сървърска система и ще поставяте за домуване критични инстанции и приложения, разчитайте на виртуализатора на дистрибутора - така имате актуализация и нямате критичен елемент, какъвто бихте имали с външни приложения, които взимате, но никой не ви ги поддържа така, както прави това дистрибуцията ви. Иначе всичко става "оттук-оттам" и накрая имате "каква да е система". Това не бива да се допуска.
vesso
 
Posts: 65
Joined: 17 Feb 2009, 21:09
Location: Sofia

Re: Съвет за софтуер за виртуализация

Postby iliev » 09 Jun 2009, 17:58

Краси,

Ще се включа малко "лаишки" и с уклон на майтап: ако решиш да замениш Linux-ите с FreeBSD-та, може да ползваш jail(8). Това е виртуализация на ниво операционна система -- нямаш "истински" хост и гост -- но е по-мощно и гъвкаво решение от класическия Unix chroot.

Разбира се, всичко зависи от нуждите ти: ако просто искаш да разделиш няколко услуги (и/или потребители) едни от други, нещо като jails ти върши прекрасна работа с по-малко овърхед. Но ако се нуждаеш от напълно независими виртуални машини, особено пък с различни ОС на тях, тогава Xen или VMware са безспорния избор.

Относно различията между Xen и VMware -- доверявам се на казаното от Весо; аз лично имам съвсем малък опит с VMware от преди много години, а пък с Xen -- практически никакъв. Впрочем, сещам се, че една от колежките инсталира при нас учебна машина за нуждите на Грида -- мисля, че точно с Xen се бори, макар и под Scientific Linux. Ще я помоля да сподели опита и впечатленията си.

Сърдечни поздрави,
Лъчезар
Luchesar V. ILIEV
User avatar
iliev
 
Posts: 506
Joined: 16 Feb 2009, 20:10
Location: Sofia, Bulgaria

Re: Съвет за софтуер за виртуализация

Postby vesso » 09 Jun 2009, 18:00

Само да допълня. Ако искате бърз преглед на популярен език по темата Xen, използвайте статията в Wikipedia, написана е много грамотно:

http://en.wikipedia.org/wiki/Xen

а страницата на организацията (и разбработчиците) занимаваща се с координиране на разработката на Xen е на адрес:
http://www.xen.org

Пълната документация за крайни потребители (неспецифична към дистрибуция) е достъпна на адрес:

http://www.cl.cam.ac.uk/research/srg/netos/xen/readmes/user/user.html
vesso
 
Posts: 65
Joined: 17 Feb 2009, 21:09
Location: Sofia

Re: Съвет за софтуер за виртуализация

Postby vesso » 09 Jun 2009, 18:28

Ето и една презентация, която сравнява възможностите на Xen и VMWare (ESX):

http://media.brianmadden.com/briforumplayer/bfplayerdynamic.asp?id=323&sparky=1
vesso
 
Posts: 65
Joined: 17 Feb 2009, 21:09
Location: Sofia

Re: Съвет за софтуер за виртуализация

Postby aap » 11 Jun 2009, 11:12

Привет на всички. Първо, Краси честити ти нови машини! По темата.. одобрявам употребата на Xen в ситуации, като тази на Краси. Не особено дългия ми опит с Xen ме е убедил повече от достатъчно, че когато е нужно да се използва пара(пълна)виртуализация е по-доброто решение. Казаното по-горе от Весо не трябва да се счита, като суперлативи за отворения код на някой опсихарен фанатик, а по-скоро опита му, а също и доказаната гъвкавост на решението спрямо неговия опит предполагам.
Все пак изброеното от Весо не е всичко, което може да се постигне с Xen, причината е многото възможности и материал по въпроса. Едно от интересните за мен неща е бързия fileover и аналогични схеми подобни на тази.

А по-конкретно за Краси ще кажа. Друже погледни pdf файла с информация за xen от сайта на CentOS и ако сървъра не е обезглавен все още ( сиреч има закачен монитор ) пробвай графичния мениджър за управление на виртуални машини. Така поне на първо време ще се ориентираш, какво точно се случва. После можеш да научиш командите за управление от конзолка. Поне аз тъй направих, че иначе от изчитането на тон суха информация малко почнах да оплитам конците.

:beer: и със здраве да си виртуализираш
Alexandar Petkov
Medical University
Pleven
User avatar
aap
 
Posts: 43
Joined: 17 Feb 2009, 13:04
Location: Pleven

Re: Съвет за софтуер за виртуализация

Postby skobov » 11 Jun 2009, 15:59

Благодаря на всички колеги за изчерпателните и аргументирани отговори. Явно изборът ще бъде Xen. До този извод стигнах и самостоятелно, след дълго ровене в мрежата. Още веднъж благодаря :) на всички!
Красимир Скобов
НВУ "Васил Левски" - Велико Търново
User avatar
skobov
 
Posts: 7
Joined: 17 Feb 2009, 14:23

Re: Съвет за софтуер за виртуализация

Postby vedrin » 14 Jun 2009, 13:49

Пиша със закъснение и главно с цел да направя малко допълнение, което може да е полезно за други хора, които биха проследили тази дискусия. Може да е полезно да се прегледа едно кратко сравнение на съществуващите решения за виртуализация. Въз основа на личния си опит бих могъл да споделя че ако в миналото е имало някакави причини понякога да използвам VmWare, през последните 2-3 години в подобни ситуации разчитам предимно на VirtualBox. Основания за това има доста, част от тях са обобщени тук. Ето и един друг интересен цитат:

xVM VirtualBox has the clear advantage of being the only free personal/SMB virtualization product that runs on all the major computing platforms - Windows, Linux, Mac, and Solaris. This is due to the fact that many of its components are written in a cross-platform GUI development library, Nokia/Trolltech’s Qt, which is best known for its use in the KDE Linux desktop and the Opera web browser. The interface is identical in all the environments and has a consistent look and feel, and all the virtual machines created in each platform independent version are compatible with each other. The software is also extremely light, weighing in at only a 22MB download.
Jason Perlow, Virtualization smackdown: Sun xVM VirtualBox 1.6 vs. VMWare Server 2.0 Beta 2
Last edited by vedrin on 14 Jun 2009, 14:09, edited 1 time in total.
--
Vedrin Jeliazkov
User avatar
vedrin
 
Posts: 174
Joined: 16 Feb 2009, 20:30
Location: Sofia

Next

Return to Обща дискусия

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests

cron