[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 945: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Helsinki' for 'EEST/3.0/DST' instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 945: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Helsinki' for 'EEST/3.0/DST' instead
BREN forums • View topic - Избор на switch.

Избор на switch.

От всичко по малко... или повече за мрежите и комуникациите

Избор на switch.

Postby aap » 03 Apr 2009, 12:00

Здравейте другари! Искам да ви представя следната картинка, а вие да си изкажете мнение и опит. Ще се радвам на всякакви коментари.

Предстои свързване на МУ с двете общежития. Едното се казва Медик 1, а другото Медик 2 ( М1 и М2 за по-кратко ). До М1 имаме възможност да си прекараме собствен оптичен кабел, но за съжаление до М2 свързаноста ще се подсигури от местния LAN доставчик. В сървърния килер на МУ имаме switch на LInksys с няколко sfp порта, обаче за М1 все още нямаме закупено оборудване и се оглеждаме за такова. И тук идва питането, какви суичове ползвате вие, с какви имате опит, какво са ви препоръчвали ваши познати и тн.

Лично аз се чудя между Dlink и Linksys. Linksys имаме няколко и си работят добре, но на немалко места забелязвам по-масова употреба и на Dlink. Лошото, е че тези дето си харесвам на Dlink струват над $5000, за което може да ме линчуват и принесат в жертва на Слепия Йо тези от Финансовия отдел. Пропуснах да спомена, че изискванията към суичовете са да имат минимум 2 miniGBIC порта, да са 48р и гигабитови при това. Малко изсилени изисквания, но искам да пуснем на студентовете ( нова дума ) максималното, което може да се предложи за момента, пък и да не се мисли поради тази причина за смяна след време. Друга интересна опция, но не 100% задължителна е, ако се предлага PoE, това е много удобно при полагането на wifi устройства.

Стига с толкоз словоизлияния, нека чуем няколко мнения ;)
Alexandar Petkov
Medical University
Pleven
User avatar
aap
 
Posts: 43
Joined: 17 Feb 2009, 13:04
Location: Pleven

Re: Избор на switch.

Postby iliev » 07 Apr 2009, 20:19

Ами то нещо няма много посещаващи форумите напоследък, та май няма кой да каже нищо... :(

Аз лично имам по-добри впечатления от D-Link, най-малкото защото имат command-line интерфейс, пък и уеб-базирания им работи по-добре -- Линксис например изисква задължително Интернет Експлорър. Все пак не мога да кажа, че Linksys не си вършат работата, но да не забравяме, че те бяха купени от Cisco, и следователно нямат интерес да правят особено професионално оборудване, което да се конкурира с продуктите на Cisco. От друга страна, както правилно си забелязал, хубавите модели пък на D-Link са си скъпи...

В заключение бих казал, че ако можеш да отделиш пари за D-Link ще е по-добре според мен, но пък ако така или иначе намериш пари, защо направо не се озърнеш за Dell или дори HP?
Luchesar V. ILIEV
User avatar
iliev
 
Posts: 506
Joined: 16 Feb 2009, 20:10
Location: Sofia, Bulgaria

Re: Избор на switch.

Postby vedrin » 13 Apr 2009, 04:43

aap wrote:Лошото, е че тези дето си харесвам на Dlink струват над $5000, за което може да ме линчуват и принесат в жертва на Слепия Йо тези от Финансовия отдел.

С риск за някои хора да е смешно, за други — абсурдно, а трети пък да се опитат да си заровят главите в планини от оправдания за непостижимост, бих споменал че е крайно време да се мисли, инвестира и действа (поне) за 10 Gigabit Ethernet устройства в опорните мрежи на университетите. Интересни и достъпни решения в тази посока от доста години вече предлагат например Force10 Networks. Като за начало би могло да разгледате S-Series. По-конкретно S2410 е един доста добър избор, с който имам известен положителен опит покрай мимолетния ми ангажимент с българския Blue Gene/P. Останалите решения от S-Series, също могат да представляват интерес в "последната миля". Вероятно има и други добри предложения от конкурентни производители и играчи на пазара.

Използвам случая да спомена напредъка на IEEE P802.3ba 40Gb/s and 100Gb/s Ethernet Task Force. На 12-ти март 2009 г. групата е започнала процедура по гласуване на draft 2.0 (продължителност поне 35 дни), следвана от още поне 15-дневен период за recirculations. Онези от вас, които имат време и настроение, биха могли да открият доста любопитни подробности в публичните работни документи на групата.

Преди да завърша искам да ви привлека вниманието и към обстоятелството че през миналата година Nortel Networks вече демонстрираха прототип, способен да предава данни през оптично влакно с дебит 100 Gb/s:

С пожелание академичната мрежа първа да приложи подобни технологии в България, продължавайки отдавна установената традиция да бъде (не)признат водител,
Ведрин
--
Vedrin Jeliazkov
User avatar
vedrin
 
Posts: 174
Joined: 16 Feb 2009, 20:30
Location: Sofia

Re: Избор на switch.

Postby vgd » 13 Apr 2009, 10:09

... за което може да ме линчуват и принесат в жертва на Слепия Йо тези от Финансовия отдел.


Наистина, не са приятни отношенията с финансовия отдел. Но моето мнение е, че той не бива да бъде оставян на мира. Винаги има нужда от нещо и отделът трябва да чува "ДАЙ, ДАЙ, ДАЙ!", ако не ежедневно, то поне ежеседмично. Защото, ако не бъде атакуван така, той се разглезва до такава степен, че не би отпуснал пари дори за нов пожарогасител в момента на пожар! (не дай си Боже)
Освен това, все ще се случи някога да има повечко пари и те ... няма да бъдат изхарчени, понеже отделът ще ви каже невинно-тържествуващо "Ама защо не сте се обадили, че имате нужда!? Те парите си заминаха." Поне го лишете от това удоволствие. :D
Vladimir Dimitrov
(IPP-BAS)
User avatar
vgd
 
Posts: 66
Joined: 17 Feb 2009, 11:16
Location: Sofia

Re: Избор на switch.

Postby aap » 14 Apr 2009, 07:58

Привет!
Идеята за суичове от този ранг между другото е интересна. Даже разглеждах няколко подобни варианта на D-Link и Dell. При тях само, че беше малко по-различно, а именно с 2 бр. 10 Gb порта. Наистина е хубавичко да се инвестира в такъв тип технология, но замислям в случая в МУ дали има смисъл. Тук мрежата в момента е на 1Gb в момента ( е още има и места на 100Мbps, но до края на лятото ще изчезнат ) и не се оползотворява и на 10%. В реда на тези мисли стария вариант на 100Mbps си е напълно достатъчен, но идеята е да се върви напред.

За конкретния случай, все още не сме избрали суичове, но се въртим около изпълнения на Dell s 2x10Gb uplink и няколко малки 8 портови суичлета с PoE + по-солидно количество wifi с WDS. Резлултата накрая малко бяга от началната идея, но все пак цялото общежитие ще е с wifi покритие с роуминг между устройствата. След време и тормоз Финансовия отдел следва да отпусне средства и за кабелна мрежа.

П.П. Ако ми хареса изпълнението на wifi проектеца и в двете общежития мисля да го повторя и в сградите на самия университет. Ама по-преди това дал Господ здраве да поживеем, пък ще видим. :)
Alexandar Petkov
Medical University
Pleven
User avatar
aap
 
Posts: 43
Joined: 17 Feb 2009, 13:04
Location: Pleven

Re: Избор на switch.

Postby iliev » 25 Jun 2009, 19:14

Какво стана с тия суичове? :)
Luchesar V. ILIEV
User avatar
iliev
 
Posts: 506
Joined: 16 Feb 2009, 20:10
Location: Sofia, Bulgaria

Re: Избор на switch.

Postby aap » 26 Jun 2009, 12:37

Ами, получи се малко смешно с тия суичове. Говорих си преди 1-2 седмици с колеги, че трябва да се смени суич на едно място с по-голям. Имаше и една кака от финансовия, и обсъждахме, че не би било лошо да се сложи суич, подобен на описаните по-горе, или като модела, който имаме в едно от сървърните ни килерчета. Мацката взела, че запомнила точно пък туй, и след няколко дни се пръкна изневиделица един линксис 48p + 4 miniGBIC. Съответно отидох да го монтирам по предназначение, и демонтирайки стария се сетих, че навремето го сбъркаха и го купиха с опцията PoE.
Сега грешката май ще излезе вярна, понеже въпросния суич е с 24 порта + 2 miniGBIC и за негово щастие или нещастие е командирован вече в едното общежитие.

За момента зедачата се решава напълно, но остава една гадно чувство, че никой нищо не попита а директно са го взели тоя суич. За сметка на това пък следвам тактиката, която спомена и vgd, а именно да си ги тормозя постоянно и изморително.
Alexandar Petkov
Medical University
Pleven
User avatar
aap
 
Posts: 43
Joined: 17 Feb 2009, 13:04
Location: Pleven


Return to Обща дискусия

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests

cron