[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 945: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Helsinki' for 'EEST/3.0/DST' instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 945: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Helsinki' for 'EEST/3.0/DST' instead
BREN forums • View topic - МВР отново иска тотален контрол на телефоните и Интернет

МВР отново иска тотален контрол на телефоните и Интернет

За всичко, свързано с информационната сигурност

МВР отново иска тотален контрол на телефоните и Интернет

Postby iliev » 30 Oct 2009, 18:45

Дневник wrote:МВР отново даде заявка за тотален контрол на телефонните разговори и интернет
От Дневник

Мобилните оператори и интернет доставчиците са задължени чрез интерфейс (постоянен достъп до сървърите и базата данни) да осигуряват на специализирана дирекция "Оперативни технически операции" (ДОТО) при МВР достъп до данните за телефонните разговори и съобщения, както и тези от трафика в интернет. Това предвижда проект за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения, който МВР огласи.

По този начин вътрешното министерство отново дава заявка за тотален контрол на данните в сървърите и базата данни на мобилните оператори и интернет доставчиците.

[...]

В понеделник МВР организира обществено обсъждане на законопроекта, на което са поканени неправителствени организации. "От една страна сме приятно изненадани, че МВР се отваря към неправителствения сектор, но от друга ние сме притеснени от новия законопроект, който не се различава особено много от предлаганите преди това изменения от предходния министър Михаил Миков", коментира пред "Дневник" Александър Кашъмов, ръководител на правния отдел на фондация "Програма достъп до информация".

Според Кашъмов на съдебния контрол се предава театрално значение, а не действително, което да гарантира правата на хората. Фондацията ще участва в общественото обсъждане, на което по-подробно ще изложи своите съображения по предлаганите промени. По думите на юриста с тях МВР се връща към времето на наредба №40, с която беше направен първия опит за тотален контрол на електронните съобщения, която обаче беше отменена като незаконосъобразна от Върховния административен съд през 2008 г.

[...]

Пълния текст на статията: http://dnevnik.bg/bulgaria/2009/10/30/8 ... ontrol_na/
Luchesar V. ILIEV
User avatar
iliev
 
Posts: 506
Joined: 16 Feb 2009, 20:10
Location: Sofia, Bulgaria

Re: МВР отново иска тотален контрол на телефоните и Интернет

Postby iliev » 02 Nov 2009, 14:58

Дневник wrote:МВР отново поиска контрол над електронните съобщения
От Пета Владимирова

Image
Илюстрация: Иван Кутузов

[...]

Проектът предвижда мобилните оператори и интернет доставчиците да бъдат задължени чрез интерфейс да осигуряват на Дирекция "Оперативни технически операции" (ДОТО) към МВР достъп до данните за телефонните разговори и съобщения, както и за интернет трафика. Това на практика означава не само пряк, но и постоянен достъп до данни за трафика на мобилните оператори и интернет доставчиците, обясниха експерти. В момента МВР не разполага, твърдят те, с устройство, чрез което ДОТО да има постоянен достъп до данните от сървърите на фирмите, предоставящи електронни съобщителни мрежи и услуги. Там, където не се осигурява достъп чрез интерфейс, промените задължават мобилните оператори в срок до 8 часа да предоставят исканите данни.

[...]

Проектопромените пак са мотивирани с необходимостта от бързина на реакцията, която е решаваща за разкриване на повечето престъпления, особено на отвличанията, срещу които полицията в продължение на години търпи провал. За подсигуряване срещу злоупотреби с възможността за пряк достъп до данните проектът предвижда три гаранции.
Първата е, че справките в ДОТО ще могат да се правят само от оправомощени от вътрешния министър служители; втората - че ще се води специален регистър на извършените справки, който обаче няма да е публичен; третата - че за постоянен достъп е необходимо разрешение на съда.

В понеделник на обсъждането в МВР представители на правозащитни организации ще представят позицията си. Тя най-общо оценява съдебния контрол като безсмислен, тъй като разрешението на съда може да бъде дадено за достъп до едни данни, а да се използва за всички.

[...]

Пълният текст на статията: http://dnevnik.bg/bulgaria/2009/11/01/8 ... bshteniia/
Luchesar V. ILIEV
User avatar
iliev
 
Posts: 506
Joined: 16 Feb 2009, 20:10
Location: Sofia, Bulgaria

Re: МВР отново иска тотален контрол на телефоните и Интернет

Postby iliev » 02 Nov 2009, 15:01

Дневник wrote:Редакционен: Твърде наивно
От Дневник
Последна промяна в 19:36 на 01 ное 2009


Новото ръководство на МВР изненадващо притопли старите предложения на Румен Петков и Михаил Миков за непосредствен достъп на десетина правоохранителни органа до трафика на електронни съобщения. Предлаганите промени вероятно ще бъдат лансирани като подобрен вариант заради въведения съдебен контрол, създаването на два нови регистъра и разширяването на правомощията на Комисията за защита на личните данни. Твърде наивно.

Ядрото на проблема си остава искането на МВР за директен достъп до трафика на мобилните оператори и интернет доставчиците. Защото кой ще гарантира, че ако МВР има нонстоп достъп до секретните данни, няма да се злоупотребява с тях 24 часа в денонощието? Предлаганите в законопроекта два непублични регистъра и обещанията, че полицаите ще изчакват съдебното разрешение за бъркане в базите данни, трудно вдъхват доверие. Ченгеджийските скандали и подслушвания, осъществени от ДАНС през последната година, само потвърждават, че на МВР не бива да се дава безконтролен достъп до никакви лични данни, защото е очевидно, че се стига до безобразни злоупотреби с тях.

Полицаите вероятно имат право, че в сегашното си състояние законите пречат на разкриването на тежки престъпления и че операторите на електронния трафик ги бавят с дни. Това обаче не е причина да се скочи в другата крайност на неконтролирания полицейски достъп до данните с кого гражданите си пишат и телефонират. Даде ли се такова право на онези няколкостотин души, предвидени в законопроекта за изменение на Закона за електронните съобщения, може да се прогнозира, че търговията с лична информация ще достигне шеметни размери. Така че ако целта е наистина по-бързо противодействие на престъпността, то нека да не се предлагат мерки, които покрай бързината по-скоро биха генерирали още престъпност, отколкото да я намалят.

Актуалният текст на редакционния коментар на Дневник: http://dnevnik.bg/analizi/2009/11/01/80 ... de_naivno/
Luchesar V. ILIEV
User avatar
iliev
 
Posts: 506
Joined: 16 Feb 2009, 20:10
Location: Sofia, Bulgaria

Re: МВР отново иска тотален контрол на телефоните и Интернет

Postby atanas » 02 Nov 2009, 15:59

Няма лошо събирането на данни, анализирането и обработването им. Въпроса е обаче, кой ще има достъп до тях и за какво ще ги ползва. Какво е вашето мнение?
AE51 2A62 FCBE 5E15 C19F 56CD ECC5 2186 0455 9912
User avatar
atanas
Global Moderator
 
Posts: 191
Joined: 17 Feb 2009, 00:34
Location: Plovdiv

Re: МВР отново иска тотален контрол на телефоните и Интернет

Postby vedrin » 03 Nov 2009, 04:21

atanas wrote:Няма лошо събирането на данни, анализирането и обработването им. Въпроса е обаче, кой ще има достъп до тях и за какво ще ги ползва. Какво е вашето мнение?

Практиката показва че най-ефективния начин да се избягват злоупотреби по нашите ширини (а и не само) е да липсва предмета или обекта на злоупотреба, когато това е възможно. Поради тази причина аз лично предпочитам да не се насърчава и улеснява по какъвто и да било начин достъпа по подразбиране до лична/поверителна информация, независимо за каква употреба и от кого.
--
Vedrin Jeliazkov
User avatar
vedrin
 
Posts: 174
Joined: 16 Feb 2009, 20:30
Location: Sofia

Re: МВР отново иска тотален контрол на телефоните и Интернет

Postby atanas » 03 Nov 2009, 09:02

Ведри, с това мнение не заставаш ли малко зад статуквото "нашите ширини". Ако виртуалния свят се развива и завзема все повече реалния ни, то според мен би трябвало да се помисли за адекватни контролиращи органи и в него. Наскоро някой ми беше пратил линк за cyber war или страха на US от китайски хакери, които доста са понапреднали и изобщо как биха изглеждали съвременните войни и атаки... Та ясно е, че трябва да се работи в тази насока, съвсем друго е как МВР в БГ работи по въпроса, може би нещо като жабата и гьола, особенно ако вземат задачата присърце, не ми се мисли...
AE51 2A62 FCBE 5E15 C19F 56CD ECC5 2186 0455 9912
User avatar
atanas
Global Moderator
 
Posts: 191
Joined: 17 Feb 2009, 00:34
Location: Plovdiv

Re: МВР отново иска тотален контрол на телефоните и Интернет

Postby iliev » 03 Nov 2009, 15:14

Напълно съм съгласен, че правоохранителните служби трябва при необходимост да имат достъп до конкретни данни. Трябва обаче да има ясни, недвусмислени разпоредби, и задължително ефективен контрол. Това, което в момента се предлага, звучи наистина съвсем различно. Всъщност, вместо да се водят люти битки с правозащитни организации, не е ли по-лесно просто да се пусне новия rootkit M\\/R0()T. :D
Luchesar V. ILIEV
User avatar
iliev
 
Posts: 506
Joined: 16 Feb 2009, 20:10
Location: Sofia, Bulgaria

Re: МВР отново иска тотален контрол на телефоните и Интернет

Postby vedrin » 03 Nov 2009, 16:21

atanas wrote:Ведри, с това мнение не заставаш ли малко зад статуквото "нашите ширини". Ако виртуалния свят се развива и завзема все повече реалния ни, то според мен би трябвало да се помисли за адекватни контролиращи органи и в него. Наскоро някой ми беше пратил линк за cyber war или страха на US от китайски хакери, които доста са понапреднали и изобщо как биха изглеждали съвременните войни и атаки... Та ясно е, че трябва да се работи в тази насока, съвсем друго е как МВР в БГ работи по въпроса, може би нещо като жабата и гьола, особенно ако вземат задачата присърце, не ми се мисли...

Нашите ширини наистина имат свойството да умножават възможностите за злоупотреби и да усилват ефектите от тях, но както вече споменах и в предишната пращулка, това далеч не е решен проблем на други места по света. За да не бъда съвсем голословен, ще дам един конкретрен пример, свързан с добре известните френски политици Dominique de Villepin и Nicolas Sarkozy -- т.нар. афера Clearstream:
In 2004 (по това време Dominique de Villepin е министър на вътрешните работи), French judges were given a list by an anonymous source containing the names of politicians and others who, it was alleged, had deposited kickbacks from a 1991 arms sale to Taiwan into secret accounts at Clearstream, a private bank in Luxembourg. The most prominent name on the list was that of Nicolas Sarkozy (по това време министър на финансите), Villepin's rival for power in the UMP (Union pour un Mouvement Populaire, френска дясноцентристка политическа партия, в която двамата членуват и се изявяват). The list was later shown to be fraudulent, a discovery Villepin kept from the public for 15 months at a time when the two men were vying for party supremacy. Meanwhile, the source of the list was later revealed to be a longtime associate of Villepin's, one Jean-Louis Gergorin, an executive at EADS (European Aeronautic Defence and Space Company N.V. -- произвежда граждански (напр. Airbus) и военни самолети, комуникационни системи, ракети (вкл. космически), сателити и свързани с тях системи). Critics claimed that Villepin, perhaps with the support of then-president Jacques Chirac, had tried to defame his rival. Sarkozy, in turn, filed a suit against whoever was behind the creation of the Clearstream list. An investigation continues.
Ref.: http://en.wikipedia.org/wiki/Dominique_de_Villepin (уточненията в скоби са от мен)

По този случай все още има недоизяснени неща, но това което и сега е ясно е че съществуват сериозни съмнения за злоупотреба с поверителна информация на най-високо ниво, доста далеч от нашите ширини. От друга страна миналата есен Dominique de Villepin беше назначен за ръководител на екипа от чуждестранни съветници на правителството на Сергей Станишев. Бойко Борисов пък е пръв приятел с Nicolas Sarkozy и илюстрира това с първото си официално гостуване зад граница в качеството си на министър-председател. Както се казва -- взимаме пример от "най-добрите"...

Не мисля че виртуалния свят завзема реалния, по-скоро двата се развиват паралелно. Едно от хубавите неща на виртуалния свят е че човек може да избира дали, до колко и по какъв начин да присъства в него, докато по отношение на реалния свят засега този избор е доста по-ограничен и вероятно такъв ще си остане в обозримо бъдеще. Темата за cyber war, която намесваш в последната си пращулка, според мен е доста по-всеобхватна от това което започнахме да обсъждаме тук, но ако много държиш можем да включим и нея. Засега само ще споделя, че когато се опитвам да си представя как МВР, ДАНС, МТИТС и др. подобни биха участвали в предотвратяването на нежелани последици от cyber war, в съзнанието ми неизбежно се появява образа на Лимонадения Джо. За разлика обаче от сполучливата и смешна виртуална пародия, на която дори Henry Fonda се възхищава, подобни случки в реалния свят биха могли да имат трагични последици.
--
Vedrin Jeliazkov
User avatar
vedrin
 
Posts: 174
Joined: 16 Feb 2009, 20:30
Location: Sofia

Re: МВР отново иска тотален контрол на телефоните и Интернет

Postby iliev » 03 Nov 2009, 16:55

Мисля, че тая статия от Дневник също има отношение по темата... и не само по тази. В нея, покрай другото, се цитира един директор на съветски обувен завод по времето на перестройката: "Не може" -- казал той -- "саламите ни да са такива, а обувките - "Саламандър". :)
Luchesar V. ILIEV
User avatar
iliev
 
Posts: 506
Joined: 16 Feb 2009, 20:10
Location: Sofia, Bulgaria

Re: МВР отново иска тотален контрол на телефоните и Интернет

Postby iliev » 03 Nov 2009, 17:58

В търсене на гаранции срещу злоупотреби с интернет трафика и телефонните разговори
От Петя Владимирова

"А каква е гаранцията, че мобилните оператори, които разполагат с тези данни, не злоупотребяват с тях." Този риторичен въпрос на вътрешния министър Цветан Цветанов предизвика единственото оживление в понеделник по време на първото публично обсъждане на предложените от МВР промени в Закона за електронните съобщения (ЗЕС)*. Самата среща, организирана от МВР, премина с предпазливи коментари и ориентиране в ситуацията. И завърши с планиране на втора дискусия следващия понеделник. Преди това всички ще могат да споделят критики и препоръки по законопроекта писмено (срокът е до четвъртък).

[...]

Пълния текст: http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/11/ ... _internet/
Luchesar V. ILIEV
User avatar
iliev
 
Posts: 506
Joined: 16 Feb 2009, 20:10
Location: Sofia, Bulgaria


Return to Обща дискусия

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron