[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 945: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Helsinki' for 'EEST/3.0/DST' instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 945: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Helsinki' for 'EEST/3.0/DST' instead
BREN forums • View topic - Свободни видео курсове от водещи университети

Свободни видео курсове от водещи университети

Университети, колежи, специализирани висши училища (СВУ)

Re: Свободни видео курсове от водещи университети

Postby iliev » 03 Nov 2009, 15:01

Аз имам предвид и друго: ако материалите по курсовете и самите курсове, още повече, са онлайн, то това може да спомогне за повишаването на тяхното качество. От една страна, преподавателите биха били по-старателни (ако вече не са и без друго), а от друга курсовете им биха били подложени на нещо като peer review. Още по-полезно пък би било, ако всички тези неща биха били на английски например.
Luchesar V. ILIEV
User avatar
iliev
 
Posts: 506
Joined: 16 Feb 2009, 20:10
Location: Sofia, Bulgaria

Re: Свободни видео курсове от водещи университети

Postby vedrin » 03 Nov 2009, 15:12

atanas wrote:
vedrin wrote:@Лъчо: Ако човек може да пие чиста изворна вода, при това съвсем безплатно, не би се интересувал особено много от достъп до лимонада, пълна с оцветители, подсладители и изкуствени мехурчета, пък макар и на много достъпна цена. По-смешното е когато някой свикнал с лимонада зададе с глас, изпълнен с искрено недоверие и предпазливост, въпроса "а тази вода тук става ли за пиене"...


Прав си освен в случаите, когато умираш от жажда, а изворната вода ти е доста далечко. Няма лошо да оцелееш сега с лимонада, за да можеш утре да се докопаш до извора, или?

В конкретния случай изворната вода е доста близо -- буквално извира на работната маса на всеки, който изобщо е способен да изпитва жажда, а пък лимонадата е на километри разстояние и добре залостена. Няма как да се въздържа на свой ред да припомня че понякога "гроздето е кисело, защото е високо":

--
Vedrin Jeliazkov
User avatar
vedrin
 
Posts: 174
Joined: 16 Feb 2009, 20:30
Location: Sofia

Re: Свободни видео курсове от водещи университети

Postby nina » 03 Nov 2009, 15:32

atanas wrote:Аз пък си мисля, че някой ще спечели проект и ще ни направи система за онлайн съхранение на лекции.-


С риск да се повторя, http://www.opencastproject.org прави точно това и то професионално , като не се ограничава до простото събиране и показване на данни. За това си има вече готови решения.

В тази връзка, предоставянето онлайн архив с възможност за търсене не изглежда да е обичайна практика на БГ университети или институти. В такива архиви се очаква да влизат резултати и публикации по проекти, както и дипломни и PhD работи на студенти и докторанти. Техническите средства за това са известни и изискват по-малко усилия и капиталовложения от видеолекции. Позволявам си отново да насоча вниманието към http://www.dspace.org/ в този контекст.

Един нов сайт в същия контекст е Confederation of Open Access Repositories http://www.driver-repository.eu/DRIVER-COAR.html.
User avatar
nina
 
Posts: 29
Joined: 17 Feb 2009, 18:27

Re: Свободни видео курсове от водещи университети

Postby iliev » 03 Nov 2009, 15:47

Именно затова по-горе говорех за изоставането: докато ние плахо правим някоя и друга стъпка, другите вече летят надалеч. Естествено, нещата не могат да станат от раз. Но също толкова опасно е самоуспокоението и самозаблудата, че щом нещо сме постигнали, значи сме в крак с времето.
Luchesar V. ILIEV
User avatar
iliev
 
Posts: 506
Joined: 16 Feb 2009, 20:10
Location: Sofia, Bulgaria

Re: Свободни видео курсове от водещи университети

Postby atanas » 03 Nov 2009, 15:50

atanas wrote:Аз пък си мисля, че някой ще спечели проект и ще ни направи система за онлайн съхранение на лекции. Разбира се системата ще е бъгава и ще генерира псевдо трафик, което ще осмисли новите гигабити. ПУ и СУ няма да се включат в инициативата, понеже са открили отдавна топлата вода - moodle.


С това имах предвид, че има и университети в БГ и еденици в ентусиасти в тях, които работят по въпроса с онлайн материалите. Ако имаме публичен неуспех, е поради факта че много малко хора правят съдържание, което нямат против да споделят публично: защо, как и т.н. дискусии по темата са отделен свят.

Относно "проект", с което се пошегувах, като визирах че някой административен отгоре може да обедини и стимулира уни-тата в това направление.

Съжалявам, че от поста ми се разклониха такива мнения.
AE51 2A62 FCBE 5E15 C19F 56CD ECC5 2186 0455 9912
User avatar
atanas
Global Moderator
 
Posts: 191
Joined: 17 Feb 2009, 00:34
Location: Plovdiv

Re: Свободни видео курсове от водещи университети

Postby iliev » 03 Nov 2009, 17:31

atanas wrote:Съжалявам, че от поста ми се разклониха такива мнения.

Не мисля, че трябва да съжаляваш точно за това. Истината може не винаги да се ражда в спора, но със сигурност никога не се ражда в мълчанието. :)
Luchesar V. ILIEV
User avatar
iliev
 
Posts: 506
Joined: 16 Feb 2009, 20:10
Location: Sofia, Bulgaria

Previous

Return to Висши учебни заведения

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron