[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 945: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Helsinki' for 'EET/2.0/no DST' instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 945: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Helsinki' for 'EET/2.0/no DST' instead
BREN forums • View topic - Стандарт: Парите за наука са дупката на геврека

Стандарт: Парите за наука са дупката на геврека

За всичко свързано с научните изследвания, висшето, средното образование и пр.

Стандарт: Парите за наука са дупката на геврека

Postby iliev » 05 Nov 2009, 00:53

Стандарт wrote:Парите за наука са дупката на геврека
Стела Стоянова, в-к Стандарт

Заговори ли се за бюджет у нас напоследък, на мода са гастрономическите сравнения. В този ред на мисли, ако от италианската кухня се прехвърлим на БГ кулинарията и сравним образователния бюджет с геврек, за българската наука догодина се пада неговата дупка. По-голяма или по-малка, няма значение, защото май родната наука от години е в дупка, въпреки че не иска да го признае сама.

Само преди дни на научен форум, на който им бе съобщено, че съкращават бюджета им с 35 на сто, наши учени издигнаха позабравения соцлозунг, че "за колкото ни плащат, за толкова ще им работим, а иначе ще ходим да се реализираме в чужбина". Половината го издигнаха, а другата половина ги аплодираха бурно и май това бяха единствените искрени аплодисменти в залата.

Може и да са прави, но дали наистина чужбината е чак пък толкова жадна за българска наука и какво може да им предложи тя? На фона на факта, че половината институти на БАН са замразили дейността си от години и работят само на заплата и аванс, защото тогава се подписват, много от тях вече са забравили как се прави наука, ако въобще са го знаели някога. На техния акъл са и поне 13 университета, които миналата година до такава степен не са се ориентирали какво да правят с парите си за научна дейност, че са ги похарчили за капиталови и ремонтни разходи. Иначе казано, най-вероятно са се обзавели с нова дограма, която, знайно е, не води до научни открития. При това именно те пищят най-силно заради това, че са им "орязали" средствата за изследвания през следващата година - сигурно са се канели с тях да сменят и паркета.

На фона на подобни често срещани явления свиването на парите за наука не е трагично - трагичното ще стане тогава, когато започнат да се вземат решения за какво да бъдат харчени. Защото родните университети и БАН все още нямат мениджмънт, отделен от академичното ръководство, и ректорите продължават да броят рула тоалетна хартия и легла в студентските общежития като част от най-съществената си дейност. А когато не го правят, на много места схващат мениджмънта най-вече като набиране на "дарения" от хора, на които им се иска да се окичат с някоя научна титла или да вземат със закъснение от 20-30 години бакалавърска или магистърска диплома. Иначе казано, държат се по-скоро като псевдоблаготворителни организации, обменящи дарение срещу диплома, и това изобщо не смущава чувството им за академизъм, нито пък това за справедливост. Оправданието е желязно - "пазарен принцип", който в последните години за някои образователни институции звучи като нещо сакрално и направо магическо, оправдаващо всички циркаджийски номера на вузовете, стига само да носят повече пари и студенти.

За да се преустанови тази практика, която на някои езици се превежда като корупционна, е крайно време заедно с намалените пари във висшите школа да влезе и нов мениджмънт, който знае какво се разпределя, защо се харчи и откъде може да се печели. И най-вече - да има някаква що-годе прозрачност, от която да става ясно за какво са отишли отпуснатите пари. Без на университета да се налага да се държи като едноличен търговец на тапии или като държавна фирма в перманентен фалит. И без това с всички евтини трикове за набиране на студенти, които напоследък се прилагат, този фалит започва да изглежда предизвестен. Особено когато за преразпределяне и харчене разполагаш само с дупката на един геврек.

Източник: http://paper.standartnews.com/bg/articl ... cle=300146
Luchesar V. ILIEV
User avatar
iliev
 
Posts: 506
Joined: 16 Feb 2009, 20:10
Location: Sofia, Bulgaria

Return to Обща дискусия

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron