[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 945: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Helsinki' for 'EEST/3.0/DST' instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 945: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Helsinki' for 'EEST/3.0/DST' instead
BREN forums • View topic - eduroam map

eduroam map

eduroam, Wi-Fi, WiMAX, GPRS/EDGE/UMTS, роуминг

Re: eduroam map

Postby vedrin » 13 Jul 2009, 11:58

atanas wrote:Днес към Eduroam се исипаха 3865 потребители на @uni-plovdiv.bg областта. Успяхме да подкараме оторизация на Freeradius от MySQL. Крайните потребители ще се ориентират оттук: http://eduroam.uni-plovdiv.bg

Наско, поздравления! Въз основа на предишен опит, бих препоръчал да се направят следните експерименти (ако вече не са):

• използване на eduroam account <някой>@<някъде>.bg в ПУ (някъде ≠ uni-plovdiv);
• използване на eduroam account <някой>@<някъде>.<ccTLD> в ПУ (ccTLD ≠ bg);
• използване на eduraom account <някой>@uni-plovdiv.bg някъде в България (някъде ≠ uni-plovdiv);
• използване на eduroam account <някой>@uni-plovdiv.bg някъде извън България.
--
Vedrin Jeliazkov
User avatar
vedrin
 
Posts: 174
Joined: 16 Feb 2009, 20:30
Location: Sofia

Re: eduroam map

Postby atanas » 13 Jul 2009, 17:19

vedrin wrote:• използване на eduroam account <някой>@<някъде>.bg в ПУ (някъде ≠ uni-plovdiv);

Това го пробвах с @acad.bg регистрацията ми и работи.

vedrin wrote:• използване на eduroam account <някой>@<някъде>.<ccTLD> в ПУ (ccTLD ≠ bg);

За съжаление не сработи с настройките на Николай Ковачев от университета в Аликанте, а също и на един мой колега - Кирил, който има регистрация от същия университет. До колкото си спомням те ползват и сертификат. Интересното в случая е, че уни Аликанте не присъства в тази карта:
http://www.eduroam.es/mapa.en.php
но иначе има описание за Eduroam тук:
http://www.ua.es/en/internet/wirelessua/eduroam/

vedrin wrote:• използване на eduraom account <някой>@uni-plovdiv.bg някъде в България (някъде ≠ uni-plovdiv);

Това работи в ИПОИ-БАН. Даже Челси като идваше в института до сега си ползваше регистрация @uni-plovdiv.bg

vedrin wrote:• използване на eduroam account <някой>@uni-plovdiv.bg някъде извън България.

Това ще пробвам при първи удобен случай. Всъщност ти също имаш Focus регистрация, така че ако първи пътуваш нанякъде - не забравяй да пробваш. Преди това обаче се логни профилактично тук: https://focus.uni-plovdiv.bg/security/login.do

Алекс, Ники, вие имате ли работещ eduroam. Можем да си организираме едни тестове, защо не ;-)
AE51 2A62 FCBE 5E15 C19F 56CD ECC5 2186 0455 9912
User avatar
atanas
Global Moderator
 
Posts: 191
Joined: 17 Feb 2009, 00:34
Location: Plovdiv

Re: eduroam map

Postby vedrin » 13 Jul 2009, 17:50

atanas wrote:
vedrin wrote:• използване на eduroam account <някой>@<някъде>.bg в ПУ (някъде ≠ uni-plovdiv);

Това го пробвах с @acad.bg регистрацията ми и работи.

vedrin wrote:• използване на eduroam account <някой>@<някъде>.<ccTLD> в ПУ (ccTLD ≠ bg);

За съжаление не сработи с настройките на Николай Ковачев от университета в Аликанте, а също и на един мой колега - Кирил, който има регистрация от същия университет. До колкото си спомням те ползват и сертификат. Интересното в случая е, че уни Аликанте не присъства в тази карта:
http://www.eduroam.es/mapa.en.php
но иначе има описание за Eduroam тук:
http://www.ua.es/en/internet/wirelessua/eduroam/

vedrin wrote:• използване на eduraom account <някой>@uni-plovdiv.bg някъде в България (някъде ≠ uni-plovdiv);

Това работи в ИПОИ-БАН. Даже Челси като идваше в института до сега си ползваше регистрация @uni-plovdiv.bg

vedrin wrote:• използване на eduroam account <някой>@uni-plovdiv.bg някъде извън България.

Това ще пробвам при първи удобен случай. Всъщност ти също имаш Focus регистрация, така че ако първи пътуваш нанякъде - не забравяй да пробваш. Преди това обаче се логни профилактично тук: https://focus.uni-plovdiv.bg/security/login.do

Алекс, Ники, вие имате ли работещ eduroam. Можем да си организираме едни тестове, защо не ;-)

През ноември 2008 г. пробвах в рамките на около 7 дни неуспешно <някой>@acad.bg в ethz.ch и rwth-aachen.de (и на двете места имаше обявена поддръжка на eduroam). За съжаление тогава бях твърде зает и не изясних причините...
--
Vedrin Jeliazkov
User avatar
vedrin
 
Posts: 174
Joined: 16 Feb 2009, 20:30
Location: Sofia

Re: eduroam map

Postby nina » 14 Jul 2009, 22:00

vedrin wrote:През ноември 2008 г. пробвах в рамките на около 7 дни неуспешно <някой>@acad.bg в ethz.ch и rwth-aachen.de (и на двете места имаше обявена поддръжка на eduroam). За съжаление тогава бях твърде зает и не изясних причините...


Потвърждавам наблюдението - в началото на юни пробвах eduroam неуспешно от Техническия Университет в Мюнхен (http://www.tum.de) . eduroam имаше, но свързването не се получаваше. Последният път, когато ползвах успешно eduroam в чужбина май беше през 2007 в Испания.
User avatar
nina
 
Posts: 29
Joined: 17 Feb 2009, 18:27

Re: eduroam map

Postby iliev » 20 Jul 2009, 19:07

nina wrote:
vedrin wrote:През ноември 2008 г. пробвах в рамките на около 7 дни неуспешно <някой>@acad.bg в ethz.ch и rwth-aachen.de (и на двете места имаше обявена поддръжка на eduroam). За съжаление тогава бях твърде зает и не изясних причините...


Потвърждавам наблюдението - в началото на юни пробвах eduroam неуспешно от Техническия Университет в Мюнхен (http://www.tum.de) . eduroam имаше, но свързването не се получаваше. Последният път, когато ползвах успешно eduroam в чужбина май беше през 2007 в Испания.

eduroam наистина все още не е конфигуриран както трябва с новия домейн eduroam.bg. Работи в България, но не и в чужбина (и обратно). Всъщност, ако има желаещи да помогнат, ще се радвам. Ако няма, просто ще заработи, когато ми "изплува" от опашката със задачи. При всички положения за симпозиума на GÉANT3 през септември ще трябва да заработи. :crazy:
Luchesar V. ILIEV
User avatar
iliev
 
Posts: 506
Joined: 16 Feb 2009, 20:10
Location: Sofia, Bulgaria

Re: eduroam map

Postby atanas » 20 Jul 2009, 21:15

Ами аз искам да помогна! Eduroam ме кефи.
Бихме могли и да сменим страницата, най-малкото там ПУ липсва. Виж какво ми рече Емо:
е така да я направите тази станица http://airoserv4.dfn.de/
AE51 2A62 FCBE 5E15 C19F 56CD ECC5 2186 0455 9912
User avatar
atanas
Global Moderator
 
Posts: 191
Joined: 17 Feb 2009, 00:34
Location: Plovdiv

Re: eduroam map

Postby iliev » 20 Jul 2009, 21:32

atanas wrote:Ами аз искам да помогна! Eduroam ме кефи.

Супер, благодаря! :Rose: Дай Боже повече такива ентусиасти да има. :Bravo:

Като начало, би ли прегледал доклада, описващ мониторинг системата и инструментите за наблюдение, моля те? Това и по принцип е много полезен документ за разбиране как функционира eduroam.

atanas wrote:Бихме могли и да сменим страницата, най-малкото там ПУ липсва. Виж какво ми рече Емо:
е така да я направите тази станица http://airoserv4.dfn.de/

Не съм сигурен кой е Емо, но да, всичко това е добра идея, стига да има кой да го реализира. Боя се, че аз трудно бих намерил време за него. Разбира се, ентусиастите са винаги добре дошли. За съжаление, за сега мога да им предложа само бира като компенсация за помощта, но да не забравяме и славата на първопроходци, която е неоценима понякога. :beer:
Luchesar V. ILIEV
User avatar
iliev
 
Posts: 506
Joined: 16 Feb 2009, 20:10
Location: Sofia, Bulgaria

Re: eduroam map

Postby peter » 14 Aug 2009, 17:50

Здравейте, днес започнах опитите си с freeradius на Ubuntu, ако успея да го излъжа да тръгне още няколко хиляди потребителя от ИУ-Варна ще успеят да се включат в програмата. Впрочем много бих бил благодарен ако някой удари едно рамо...

Какво ще кажете (някой ден) да се направи опростена (относително казано) схема на Българските университети, включени в eduroam, но с допълнение - местоположението и на самите антени? Казвам го, защото днес ми попаднаха схемите на ВИНС-а и доста мисли ми минаха през главата :)
Предлагам си PHP уменията за което де...
User avatar
peter
 
Posts: 26
Joined: 12 Aug 2009, 22:26

Re: eduroam map

Postby aap » 15 Aug 2009, 15:15

Привет :)

peter wrote:Здравейте, днес започнах опитите си с freeradius на Ubuntu, ако успея да го излъжа да тръгне още няколко хиляди потребителя от ИУ-Варна ще успеят да се включат в програмата. Впрочем много бих бил благодарен ако някой удари едно рамо...

Какво ще кажете (някой ден) да се направи опростена (относително казано) схема на Българските университети, включени в eduroam, но с допълнение - местоположението и на самите антени? Казвам го, защото днес ми попаднаха схемите на ВИНС-а и доста мисли ми минаха през главата :)
Предлагам си PHP уменията за което де...


Принципно ще е полезно да кажеш докъде си стигнал, и какво не сработва. Има някой нещица, които Наско ми подсказа за freeradius преди известно време и също са валидни и при работата му с бази данни. Предполагам, че най-вероятно не сработва идентификацията, ако е тъй просто трябва да си опишеш всички възможни места, от които ще се идентифицира потребител. Това включва дори и localhost ( поне при мен заработи чак когато го добавих и него в clients.conf ) разбира се при този случай е без база данни.
Alexandar Petkov
Medical University
Pleven
User avatar
aap
 
Posts: 43
Joined: 17 Feb 2009, 13:04
Location: Pleven

Re: eduroam map

Postby peter » 25 Aug 2009, 18:52

Здравейте отново, днес ми остана време малко да се побъзикам из freeradius и мога да кажа, че съм на последния крив завой на пистата ако може така да се каже :)
Излязоха два основни въпроса. Първия е относно нашата родна кирилица... Да кажем, че има потребители с пароли на кирилица - да, ама излиза като ???? и следователно рузялтатът, върнат от freeradius е Accept-Reject. Това не е особен проблем, защото си направих труда да проверя паролите на потребителите и в тях за щастие кирилица няма.

Вторият проблем е login страницата, към която chillispot пренасочва "лаптоповете". Инсталиран е модул на Apache за Radius-оторизация, но той е някакси... прекалено грозен :) а и не се разбират като че ли особено с chillispot.

Изобщо как става номера?
1. Лаптоп се връзва към рутер.
2. Влиза в http://forums.acad.bg
3. Рутера го препраща на да кажем http://hotspot.ue-varna.bg/login/ с адския query string.
4. Там се показва форма за логин, след успешно влизане се запаметява сесия.
При всяка последваща страница рутера отново препраща към същия този адрес, със същия този query string, но този път не връща login формуляра, а самата страница... и така в следващите да казем 6 часа.

Тази част със сесията ми е ясна, когато става дума за чисто PHP програмиране... но когато в играта влезе и freeradius много ми се размива. Бихте ли казали как сте се справили с този "login" проблем?
User avatar
peter
 
Posts: 26
Joined: 12 Aug 2009, 22:26

PreviousNext

Return to Безжични и мобилни комуникации

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron