[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 945: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Helsinki' for 'EET/2.0/no DST' instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 945: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Helsinki' for 'EET/2.0/no DST' instead
BREN forums • View topic - Eduroam - а сега накъде?

Eduroam - а сега накъде?

eduroam, Wi-Fi, WiMAX, GPRS/EDGE/UMTS, роуминг

Eduroam - а сега накъде?

Postby peter » 15 Sep 2009, 23:00

Теоритично - какви са изискванията един университет да влезе в системата?

А на практика - нещата, които намирам на http://eduroam.acad.bg/bg/admins.htm са стари?
Ако да, какъв key да слагам в конфигурационните файлове? :unknown:
User avatar
peter
 
Posts: 26
Joined: 12 Aug 2009, 22:26

Re: Eduroam - а сега накъде?

Postby iliev » 16 Sep 2009, 19:29

Здравей Петре,

Нещата с eduroam в последните две години закъсаха, откакто най-вече взе да ни се бърка ДАИТС в работите -- много добри хора напуснаха, възмутени от безобразията, но макар и аз вече да съм "с единия крак навън", все още тая надежда, че може най-малкото да възстановим добрата работа като едно време.

Конкретно по твоите въпроси: формалната процедура по включване никога не е била отработвана. Към момента всеки желаещ университет може да се включи, стига да е съгласен с политиката за достъп. Виждането ни е, че все още се намираме в тестова фаза, поради което бумащина засега не включваме в процедурата. Това най-вероятно скоро ще се промени, защото самата БИОМ (или може би друга организация, както имаме идеи) ще трябва да подпише общата eduroam политика, а от нея ще произтичат и юридически отговорности и задължения.

Не знам какво имаш предвид под "стари" неща на страницата с помощна информация за администратори. Вярно е, че информацията там не е актуализирана много отдавна (сигурно откакто е пуснат сайта), но като изключим това, че вече има версия 2.х на freeradius, другите неща би трябвало да са валидни ("преписването" на конфигурацията за 2.х не е съвсем тривиална задача, но също не е изключително трудно.)

Конкретно за ключовете, трябва да ги договорим помежду си. Впрочем, същия въпрос ми зададе и Ростислав от Русе, комуто се извинявам, че досега още не съм отговорил. Истината е, че аз лично имам няколко спешни задачи, които ще ми отнемат следващите седмица-две. С Наско от ПУ и Алекс от МУ-Плевен, които са повече или по-малко също навътре в нещата, ще се опитаме да подготвим каквото е необходимо, за да има смисъл тази размяна на ключове, и ще я осъществим. Проблемът, всъщност, се състои в това, че трябва системата ни да премине в домейна eduroam.bg от досегашния eduroam.acad.bg, което обаче изисква и някои допълнителни конфигурации, за да заработи отново международната "част" на системата (в момента аутентикацията работи само в България.)

Long story short, както казват по разни места: нека се свържем отново -- надявам се до края на този месец (и също с Ростислав) -- за да обменим ключове, и да тестваме дали всичко работи както трябва.

Наистина се извинявам, че нещата не вървят по-гладко, но лично за мен е учудващо, че все още вървят, след всички злини сторени на академичната мрежа от разни организации и хора в последните години (пък и не само). Всъщност, причината мрежата още да я има са хората: като теб и всички останали по университетите, а и тук -- колкото сме останали. Докато нас ни има, ще я има и мрежата. :)

Сърдечни поздрави,
Лъчезар
Luchesar V. ILIEV
User avatar
iliev
 
Posts: 506
Joined: 16 Feb 2009, 20:10
Location: Sofia, Bulgaria

Re: Eduroam - а сега накъде?

Postby peter » 22 Sep 2009, 10:11

Здравей,
благодаря за бързия отговор и извинявай за забавения от моя страна :)

Само в петъка се изсипаха 30 души за нови ъкаунти, което си е рекорд май при нас... Все пак системата е все още как да кажа... консервативна - с бележки-молби. Искаше ми се всеки да може да си прави ъкаунт през сайта, но явно прекалено много искам засега.

Конкретно за eduroam надали движението на студенти в момента е много голямо из България, но все пак е добре да оправдаем логото eduroam на заглавната страница ;)
Attachments
uewifi.JPG
ето и preview на страничката:)
uewifi.JPG (124.82 KiB) Viewed 7607 times
User avatar
peter
 
Posts: 26
Joined: 12 Aug 2009, 22:26

Re: Eduroam - а сега накъде?

Postby peter » 25 Sep 2009, 22:30

Въпрос...
Ще се слагат ли ограничения откъм трафик/скорост?
User avatar
peter
 
Posts: 26
Joined: 12 Aug 2009, 22:26

Re: Eduroam - а сега накъде?

Postby iliev » 27 Sep 2009, 23:07

Петре, изглежда страхотно това, което сте направили...

Наско тая вечер ми каза, че е готов с втория национален сървър (едно време той беше при нас, но после няколко поред сървъра се скапаха, и накрая и без друго решихме, че е по-добре двата сървъра да са на различни места географски). Тая седмица обаче е кулминацията на пускането на мрежата. Ако не се получи, няма да има свързаност въобще, не само безжична. А пък Станислав, който движи нещата по принцип, е в командировка два дена. Така че, не мога да обещая нищо по-конкретно за идните дни, макар да бих искал.

Относно ограниченията: в момента се обсъжда новата политика на eduroam. Честно казано, не ми остава време да следя дискусията, и трябва да видя кой би могъл да го прави вместо мен. Моето лично мнение е, че ограниченията все пак ще зависят от домакина: не може да се изисква пълна липса на ограничения, при положение, че дори местните потребители сигурно се съобразяват с някакви. Въобще, има доста такива интересни въпроси: далеч не само скорост, но също и за какво може и за какво не да се ползва връзката, ще се прави ли филтриране и т.н. Част от тях ще бъдат предмет на общата политика, но част може би ще трябва да договорим помежду си...
Luchesar V. ILIEV
User avatar
iliev
 
Posts: 506
Joined: 16 Feb 2009, 20:10
Location: Sofia, Bulgaria


Return to Безжични и мобилни комуникации

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron