[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 945: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Helsinki' for 'EEST/3.0/DST' instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 945: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Helsinki' for 'EEST/3.0/DST' instead
BREN forums • View topic - Запитване за курс по RPM

Запитване за курс по RPM

Всичко, което не се вписва в съществуващите форуми

Запитване за курс по RPM

Postby vesso » 03 Mar 2009, 22:04

Колеги,

Бих искал да попитам (засега само на етап проучване), колко от вас са заинтересовани от това да слушат кратък практически курс по RPM и могат ли да отделят около 40 часа време за това. Този курс ще включва:

1. Пакетна система RPM

Понятие за RPM пакет - структура, зависимости. Принцип на работа на пакетната система RPM. Електронни подписи в RPM пакетите и проверката им. Подписване и преподписване на RPM пакети. Хранилищни OpenPGP сертификати и политика на издаването и използването им. Инструментът rpm и начина на работа с него. Инструменти от високо ниво за работа с rpm пакети и хранилища на rpm пакети: up2date, yum. Начин на изграждане на comps.xml: синтаксис, оформяна на съдържанието съгласно добрата практика. Създаване на up2date използваеми хранилища с yum-arch. Създаване на yum използваеми хранилища с createrepo.

2. Изграждане на RPM пакети

Директорийно дърво на системата за изграждане на пакети. Базови пакети за създаване на среда за изграждане на пакети. Макросни дефиниции и определяне на стойностите им. Проектиране на RPM пакети на оснва базовата пакетна колекция на дистрибуцията. Конструкция на spec файла. Процес на изграждане на RPM пакети. Контрол на автентичността на използвания изходен код. Прилагане на кръпки към изходния код в процеса на изграждане на RPM пакети. Съставяне и правилно водене на changelog. Използване на RPM пакети с изходен код. Изграждане на DKMS базирани RPM пакети. Kmod пакети, прибавящи модули в ядрото по схемата "weak-updates". QA механизъм за проверка на работоспособността на изградените пакети и системната им съвместимост. Йерархия на публикуване на RPM пакетите. Електронно подписване и преподписване на RPM пакети в йерархията на публикуване.

Курсът включа и разглеждане на новата версия на RPM пакетния мениджър - 5. За повече информация относно 5-тата версия:

http://rpm5.org

Не е нужно да имате огромни познания по компилиране и инсталиране на софтуер в Linux системи. Нужно е поне няколко пъти да сте компилирали тарбол дистрибутив на някой популярен пакет и да сте горе-долу наясно с директорийната йерархия на инсталация.

Можете да пишете директно тук или да изпратите частно съобщение във форума. Ако такъв курс се състои, ще е безплатен за всички желаещи от БИОМ.
vesso
 
Posts: 65
Joined: 17 Feb 2009, 21:09
Location: Sofia

Re: Запитване за курс по RPM

Postby ntk » 04 Mar 2009, 09:00

Веско,
Аз съм "ЗА" такъв курс ,но ме притесняват тези 40 часа. За мен това означава почти цяла седмица командировка в София.
За работата ми е хубаво да съм наясно с RPM - но едва ли чак в такава дълбочина (колкото предполагат 40 часа лекции/упражнения).
Според мен най добре да е в рамкте на 1 ден (6-8 часа).

Поздрави
Николай Кабаиванов
User avatar
ntk
 
Posts: 20
Joined: 17 Feb 2009, 10:00
Location: Ruse

Re: Запитване за курс по RPM

Postby vesso » 04 Mar 2009, 10:15

Ники,

Радвам се, че имаш интерес по темата, но доколкото разбирам той е в практическа насока около администрирането на системи, които имаш. Разбира се, всеки преценява какво му трябва като знания в конкретната ситуация, в която той се намира и няма нищо лошо да искаш кратък курс. Аз бих ти спестил труда да идваш до София за един кратък курс. Бих ти дал четиво, от което да научиш повечето неща:

http://docs.fedoraproject.org/drafts/rpm-guide-en/

Курсът, който предлагах (и е провеждан за някои организации) е по-скоро за такива администратори и разработчици, които искат да правят свои пакети и хранилища. Въпреки, че в документацията, която дадох като URL са казани много неща, има една купчина практически проблеми и добри практики, които се научават само на място и чрез инструктор.
vesso
 
Posts: 65
Joined: 17 Feb 2009, 21:09
Location: Sofia


Return to Обща дискусия

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron