Нека започна с това, че опитът ми с подобен тип системи е минимален, поради което ви моля да бъдете снизходителни.

В проекта GÉANT3 се налагат като основна система за "live" комуникация видеоконференциите. За целта, повечето от колегите ни от другите NREN-ове, доколкото разбирам, използват специализирано оборудване. Ние обаче, като беднички хора, ползваме софтуерни решения (плюс уеб-камера, слушалки и микрофон, разбира се), като напоследък сме се спряли на Ekiga.
За съжаление, нещата никак не са гладки. Като информация за връзка към всяка конференция се дава "MCU GDS number", който, естествено, няма как да наберем директно, и затова винаги разчитаме на различни gatekeeper-и. Последните, обаче, се оказват доста проблемни, като много често Ekiga-та например съобщава лаконично "the gatekeeper cleared the call" и връзка така и не се осъществява. Не винаги всъщност има въобще специално обявен gatekeeper за конкретното MCU, и макар понякога да успяваме да се вържем през някой от познатите ни в други NREN-ове, по-често срещаме проблеми.
Разбира се, имах (и все още имам) голямо желание да се "ограмотя" по въпроса, но все не ми остава време да прочета по темата. Междувременно обаче колегите от ДАИТС, които имат отношение към проекта, повдигнаха въпроса за закупуване на оборудване.
Та въпросът ми се свежда до следното: имате ли опит с подобно оборудване, какво е необходимо да се извърши, за да се включи то в GDS (предполагам, че това е нужно, за да има въобще смисъл), колко би струвало всичко това, и най-вече -- има ли въобще смисъл, ако съществуват добри софтуерни алтернативи (може би Ekiga не е най-доброто средство?)
Сърдечни поздрави,
Лъчезар
П.С. Въпреки, че основно в случая говорим за H.323, на една от видеоконференциите например беше обявено, че слайдовете ще се показват в отделен стрийм по H.239 -- има ли софтуерен клиент, който да поддържа това?