Казвам се Калин Каракехайов и се радвам, че съвсем случайно попаднах на това място...
Причината е, че с моя екип правим проучване на българския Интернет, на сериозните сайтове и домейни по различни критерии. Нагледахме се на абсурди определено, но това, което виждам тук, е нещо наистина неповторимо.
Преди да обясня защо ви казвам това, искам да споделя какви са причините за проучването и целите, които сме си поставили (понеже не ни е възложено от никого, а го правим по собствено желание). Стартирахме некомерсиален портал за Българските ресурси в Интернет на адрес http://freebg.eu и тръгнахме да се ровим из мрежата... И като цяло мрежата в България е разделена на две:
Комерсиална част с огромни, посещавани, поддържани, изпипани, красиви и професионално изградени сайтове;
И друга част със сайтове, точно обратни на всичко, което казах по-горе

За съжаление огромна част от Държавните, научни и университетски сайтове попадат в категорията на сайтовете, които все едно са правени не за удобство на посетителите, а точно обратното...
Видяхме изоставени сайтове, такива без заглавия, разни грозотии в hit.bg, които просто не знам как да ги коментирам... Добре, че проучването ни е за лични цели и понеже сме позитивни хора или поне се опитваме да бъдем

Според това, което четох тук, и местоположението на този форум, мисля че към вас трябва да се обърна с това, което искам да кажа на поддържащите мрежата на acad.bg.
Наистина не знам откъде да започна... acad.bg е един от най-старите български домейни, регистриран 1997 г. Помня, че до едно време сайтът на ТУ-София беше на поддомейн - vmei.acad.bg, след което се премести на сегашния си адрес. Днес видях на сайта на ТУЕС (училище към ТУ) един остарял линк, водещ към vmei.acad.bg и го кликнах, за да се убедя, че старият адрес на един от най-големите университети в България е пренасочен към новия, както правят дори блогърите, когато си местят блога от едно място на друго

Бях меко казано шокиран, защото да се хвърли на боклука адреса на един от най-важните сайтове за науката и образованието в България не може да се го представи здравомислещ човек, поне според мен...
След това ми дойде любопитната мисъл да видя следното - след като има толкова университетски сайтове на поддомейни в мрежата на acad.bg, какво ли има на главния домейн acad.bg? И очаквайки да видя един хубав научен портал, написах в address bar-а на браузера си acad.bg

Нищо не се получи... добре че Google toolbar ми препоръча да опитам www.acad.bg

поправих си грешката и опитах www.acad.bg и ми се отвори не очакваният все пак голям научен портал, ами... една почти изцяло бяла страница с едно лого с 3 надписа - нито един на български, 2 на английски, а третият език не го знам, сигурно е латински...
Google toolbar ми показа PR7 - ако не знаете случайно, това значи, че тази страница има огромен авторитет в Интернет и линкове от много други авторитетни сайтове... и какво има на нея... един банер?? Това просто няма как иначе да го нарека, освен нечовешко разхищение на потенциал...
И когато кликнах на банера и той ме доведе до този вътрешен форум - просто вече не издържах и реших да ви напиша някои неща тук

Както и да е, разбрахте ме какво искам да ви кажа, надявам се няма да приемете критиките ми за злонамерени, въобще не е така, просто се учудвам много на някои неща. Ясно ми е защо, когато някой има онлайн магазин, влага усилия за популяризацията и вида му, но не виждам защо вие като не печелите нищо от сайтовете си, не ги поддържате в малко по-добро състояние, не е толкова трудно.
Не се съмнявам, че сред вас има блестящи специалисти в областите, с които се занимавате и всъщност сигурно въобще не ви е работа да се занимавате с нещата, които са свързани с мрежите... но ако нещо се прави въобще, трябва да се прави добре, така мисля

Очаквам вашия отговор,
Калин