[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 945: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Helsinki' for 'EET/2.0/no DST' instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 945: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Helsinki' for 'EET/2.0/no DST' instead
BREN forums • View topic - Модел за ограничаване достъпа до информацията

Модел за ограничаване достъпа до информацията

Споделете вашите идеи относно форумите, и вижте какво ново се случва в тях

Модел за ограничаване достъпа до информацията

Postby npetevn » 09 Mar 2009, 08:26

Ето случай наистина да разчитам на твоята помощ. Мога ли да те помоля да разработиш проект за такъв модел за публичност на информацията, и да го предложим на обсъждане във форумите?

Тъй като Лъчезар ме помоли да предложа подобен модел, нека това стане в процес на дискусия в тази тема.

Първо обаче ще натрапя няколко лични разсъждения. Наистина не виждам къде е проблема с това всичко дискутирано и предлагано в рамките на академичната мрежа да остава свободно достъпно за широката аудитория. Все пак обсъжданите проекти (особено VoIP проекта, от който и тръгнаха споровете) засягат далеч не само участниците в академичната мрежа. Та това са проекти, които в голямата си част ще бъдат (а и вече са) финансирани от самите университети, които пък са субсидирани от държавата - тоест редовният данъкоплатец плаща, а следователно и има право да бъде осведомяван какво и как се върши с неговите пари. Същото е и с финансирането по евро проекти - отново широката аудитория е пряко засегната от правилното усвояване/неусвояване на средствата. Аз, поне в своите представи, следва да защитавам изцяло и само интересите на крайния потребител и ничии други. Това че е възможно да лъсне некадърността на някого (например лицето Орлин Кузов) е само страничен ефект, при това добър - имунитет срещу излагация никой не трябва да има и колкото по-лесно се губи общественото доверие в някого, толкова той би бил по-заинтересован да си върши съвестно работата. Не виждам и как подобни дискусии могат да навредят на имиджа на самата академична мрежа, или на БАН... Не вижам и как може да бъде компрометирана сигурността на проекта - никой никого не кара да си пуска в чист вид частните ключове, паролите, или точната топология. Така че, ако може, някой от знаещите да ми обясни какво толкова тайно има в "кухнята" на академичната мрежа, че да трябва да заключваме вратата и да пускаме само с пароли, сякаш сме секретна военна база, или частна корпорация, а не отворена академична организация, отговорна и пряко ангажирана пред всички университетски служители, студенти и потребители, а по този начин и пред цялото общество. Нарочно темата е пусната в затворената секция, за да няма притеснения да се пишат целите истини.

А сега специално за модела, ако се реши такъв да се налага и прилага.
Първо и най-важно според мен е, ясно да се определят ролите в академичната мрежа (нещо, което е важно за всичко което ще правим оттук нататък в колаборация) - кой кой е, какво може да прави и какво - да изисква да се прави. Ясно ми е че подобно дефиниране на ролите точно в нашата академична мрежа е повече от трудно, защото всичко е разхвърляно и сбъркано по дизайн. Но все пак е ясно да се знае мястото на университетите в нея, до къде стигат техните права и задължения, важно е да се знае откъде може да дойде политическа буря след засягане на нечие честолюбие, важно е и да се дефинира ясно "медиаторът" ИПОИ точно какво може и какво не... и още много от този род, но нека започнем от някъде.
След това вече можем да говорим за методи за "затваряне" на чувствителната информация (след като разбира се се докаже, че въобще такава има). Както казах и по-рано в друга тема, затварянето на дадена секция от форума за външен достъп не постига абсолютно, ама абсолютно нищо. В момента, най-малкото, нищо не пречи на който и да е от "участниците" да публикува цялата секция анонимно на сървър, колокиран извън границите на България. Така че ако въобще ще се затваря информация, нека това да става след обсъждане и обявяване на това в рамките на академичната мрежа, така че на всеки да е ясно че тази информация е неудобно на еди кого си да бъде публично достояние и след това да се чувства лично отговорен за опазването й. Метод за дискусията можем да заимстваме както от етичния кодекс на някои организации, така и от модела за затваряне на информация на общини и държавни институции. Но това трябва да бъде по-скоро следствие от дефинирането на ролите в мрежата - ще се взема ли предвид мнението на университетите, с каква тежест, самите университети равнопоставени ли ще бъдат, ИПОИ ще има ли право на "вето" и тн подробности, които се надявам да се изчистят в една ползотворна (и за съжаление губеща твърде много време и нерви) дискусия в идните дни.
Николай Николов СУ
npetevn
 
Posts: 6
Joined: 18 Feb 2009, 10:49

Return to Коментари и съобщения

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron