[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 945: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Helsinki' for 'EET/2.0/no DST' instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 945: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Helsinki' for 'EET/2.0/no DST' instead
BREN forums • View topic - Лицензиране на съдържанието във форума

Лицензиране на съдържанието във форума

Споделете вашите идеи относно форумите, и вижте какво ново се случва в тях

Лицензиране на съдържанието във форума

Postby vesso » 23 Feb 2009, 09:45

Колеги,

Важна част от всяка система - източник на инфомация, е ясният лиценз на съдържанието й. Вече почти всички интернет издания си дават сметка за това и цитират и препечатват само информация с лиценз, позволяващ това. Подобна практика на ясно лицензиране е израз на уважение към читателите и създателите на съдържание. Тя е и възможност да въздействаме в случаи на некоректно цитиране и използване, в разрез с лиценза.

Лично мое предложение е информацията тук да бъде лицензирана под лиценза "Creative Commons: Признание-Споделяне на споделеното 2.5 България". Публикуван е тук:

http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5/bg/

Разбира се, важна стъпка е това да бъде съгласувано с потребителите на форума или поне с мнозинството от тях (примерно да се чуят предложения за лиценз и да се гласува за тях в анкета, чиито резултати да бъдат публикувани).

Аз лично обаче не се чувствам комфортно да публикувам каквото и да е някъде, без това "някъде" (форум, портал, онлайн вестник или блог) да има ясен лиценз за използване и разпространение. И се чувствам все по-некомфортно да го правя...
vesso
 
Posts: 65
Joined: 17 Feb 2009, 21:09
Location: Sofia

Re: Лицензиране на съдържанието във форума

Postby atanas » 24 Feb 2009, 00:05

Според мен форума е динамична медия, в която се обсъжда някакво решение или нещо друго. Лицензирането на този процес поне за мен е неясно как ще изглежда и дали има смисъл... все пак това в повечето случаи са разхвърляни мисли. Виж, ако говорим за лиценз на някакъв готов продукт - лекция, снимка или нещо завършено - разбирам. Виждам обаче че някои блогъри също слагат CC-...-SA, което ми е странно. Нещата в един момент опират до лицензиране на мнение или становище, което е абсолютно недоказуемо къде е родено.

Веско, ти какво имаш предвид точно да лицензираме от форума? Тия мои писания от по-горе ги пускам напълно фрии :)
AE51 2A62 FCBE 5E15 C19F 56CD ECC5 2186 0455 9912
User avatar
atanas
Global Moderator
 
Posts: 191
Joined: 17 Feb 2009, 00:34
Location: Plovdiv

Re: Лицензиране на съдържанието във форума

Postby vesso » 24 Feb 2009, 10:10

Тези работи ви се виждат шега просто, защото не сте изпадали в ситуация на съдебен или лицензен спор. В България все още темите относно авторското право на публикуваната информация, на са на дневен ред, но не значи, че това няма да се случи, както се случва по света. Има една купчина алчни адвокати, които могат да разпалят такива грозни дела, че свят да ви се завие. Това, че вие не можете да си представите това (или ви се вижда невъзможно), не значи че няма да се случи. Все пак не можете да мислите за всичко и не можете да предвидите някои неща.

Аз силно се надявам един хубав ден, ако нещата покрай тази инициатива потръгнат и станат сериозно насочени в някакви посоки, да поканим като консултант доц. Нели Огнянова от Софийския Университет, която е един от малко хора, запознати у нас с тези тънки материи, а освен това има ясна обществена позиция. Но да се върна на конкретните обяснения за лицензите на едно съдържание.

Първо, публичкувайки каквото и да е в някаква система за управление на съдържанието (случай на каквато се явява и този форум), вие се съгласявате с условията, които оператора на системата е наложил върху съдържанието и неговата обработка. Нещо повече, вие предоставяте тази информация като собственост на оператора на съдържанието. Следователно този оператор може да я използва както иска (вкл. да я модифицира във ваш ущърб). Ето затова е нужно да се договри лиценз за употеба (като "употреба" се дефинира) на информацията между оператора и автора й. Освен това има т.нар. "патентни тролове", от които трябва много да се пазим. Възможно е, през някакъв софтуерен лиценз (дори на отделен компонент на софтуера) или някакъв странен, но приет патент, изведнъж цялата ви информация да се окаже собственост на някой друг и да нямата право дори да цитирате собственото си мнение. Не само това, но е възможно в някакъв момент от време оператора на съдържанието да промени условията по начин, който не ви е изгоден и ако нямате линенз на вашето съдържание, то няма как да го защитите от подобна своеволна трансформация. Примерно аз избягвам да пиша във форуми, в които най-отдолу пише "Всички права запазени". Какво значи всички е една разтеглива до небесата тема.

Второ, всяко цитиране на информация би следвало да е съобразено с лиценза за разпространение, указан в източника й. Поне засега всяко насочване към URL не е лицензно обвързано, но няма как да сте сигурни, че няма да се появи патентен трол и за това. Има издания, цитирането на съдържанието в които под всяка една форма става само с тяхно разрешение (има достатъчно български медии, които залагат това условие). Не всяка публична информация е цитируема или свободно цитируема. Избягвайте да правите неразрешено цитиране. Особено тук. Не се знае на кой няма да му харесаме в един момент и какво ще направи срещу нас. Трябва да си пазим гърба. Поне нашата информация обаче трябва да е свободно цитируема, ако искаме идеите ни да получат известност и да могат да бъдат лесно републикувани. Именно затова предложих свободен лиценз, като "Creative Commons". Между другото вече има и българска медия, която публикува под подобен лиценз и това е вестник "За града":

http://zagrada.bg

Освен това при съдебен спор, няма такова понятие като "абсолютно фри". Но пък има лицензиране или обявяване на нещо като "Public Domain", което е отказ от авторство и произтичащите от това права. Няма проблеми да направиш това, но трябва да го укажеш.

Не съм съгласен, че във форума има просто разхвърляни мисли. Може пък точно тук да се родят идеи, които после някой да вземе и да направи така, че да ни изпревари и постави в неудобно положение. Мислете, че има и други хора, които може би не са добронамерени към нас/вас.

Що се касае до доказване на авторство над бележка, коментар, писмо и т.н. и обявения в тях лиценз, не е достатъчно да има електронен подпис на тяхно копие (което вие да си пазите в електронен архив за някакви евентуални бъдещи спорове). Върху електронно подписаното съдържание трябва да има и "Time Stamp", за да можете да докажете давност. Преди време ми се наложи да описвам подобна техника и виждам, че статията до сега има над 2100 уникални прочита, позволявам си да ви дам връзка към нея:

http://vesselin.org/papers/xhtml/protect_free_content_distribution.html

Така, че не гледайте на тези теми така весело. Не се знае в даден етап от нашата дейност кой за какво може да се заяде с нас. Не можем да ставаме лесни жертви и някой по най-глупав начин да ни блокира работата със спорове за лиценз на съдържание.
vesso
 
Posts: 65
Joined: 17 Feb 2009, 21:09
Location: Sofia

Re: Лицензиране на съдържанието във форума

Postby iliev » 24 Feb 2009, 17:46

Весо, разбирам много добре това, което искаш да кажеш, но мисля, че Наско също има право в своите разсъждения. Форумите са място предимно за свободна комуникация, включително и за обмяна на идеи наистина, но в контекста на същата тази комуникация. Това е по-различно от един блог или Вики или дори просто уеб сайт или страница, където вече се представят оформени идеи, и в крайна сметка, именно с цел публикуване -- т.е. представянето им пред широка (повече или по-малко) публика (Вики-то, което подготвям например, още поначало ще има ясно посочен лиценз за ползване на публикуваната в него информация).

Това не значи, че подценявам важността на поставения от теб въпрос -- понеже несъмнено във форума също ще има (и може би вече има) информация, която е достатъчно важна сама по себе си, та да представлява интерес от гледна точка на авторското право. Но от друга страна, същото важи и за мейлинг листовете, дори обикновената обмяна на и-мейли, че дори и за системи като ICQ, Skype или Jabber.

Мисля, че има доста неща, които ще трябва да се уточнят също в една ясна политика на форумите, и там несъмнено ще залегне точна дефиниция относно авторството на информацията, публикувана във форума. Съвсем на прима виста бих отбелязал, че по принцип авторското право възниква автоматично, още със създаването на даден интелектуален продукт, и в този смисъл всичко което напишеш във форума тук или където и да е, си е твоя интелектуална собственост поначало -- тези принципи са заложени в редица международно-правни норми като например Универсалната конвенция за авторското право от 1952 г. Естествено, експлицитното уреждане на тези въпроси е за предпочитане.

Като първа стъпка, ако наистина се чувстваш притеснен от тези въпроси (замислям се, че може би това е поне една причина да си закриеш блога в Блогспот), може би е добре да слагаш под всяко свое съобщение информация относно правилата при които го лицензираш за ползване -- за предпочитане, естествено, не в signature-а, понеже той може да се смени впоследствие, а в тялото на самото съобщение. Но, както сам отбелязваш съвсем правилно, това не решава въпроса изцяло, тъй като възниква и проблем с доказването на самото авторство. В крайна сметка, може би наистина е добре да подписваш постингите си заедно с timestamp. Аз лично нямам проблеми с това, а и не виждам причина който и да е друг да има.

В заключение, това е наистина важна тема, и определено ще се нуждае от нашето внимание, заради което и ти благодаря, че я повдигаш.
Luchesar V. ILIEV
User avatar
iliev
 
Posts: 506
Joined: 16 Feb 2009, 20:10
Location: Sofia, Bulgaria

Re: Лицензиране на съдържанието във форума

Postby atanas » 24 Feb 2009, 18:16

Аз не съм сигурен, че в този форум ще се каже нещо технически по-различно от написано до сега в Интернет и достъпно на 2-3 клика през google, освен разбира се ако не касае БИОМ, МОН и т.н. *.БГ неща. :) Идеята с подпис, в който се казва примерно "редовете по-горе са лицензирани с ...." е идеална на първо време, а ако всички започнат да си подписват постовете тогава би могло да се направи централно за форума и аз като outsider ще си преценя дали и какво да правя занапред.
Усмивки.
AE51 2A62 FCBE 5E15 C19F 56CD ECC5 2186 0455 9912
User avatar
atanas
Global Moderator
 
Posts: 191
Joined: 17 Feb 2009, 00:34
Location: Plovdiv

Re: Лицензиране на съдържанието във форума

Postby kalin » 04 May 2009, 14:31

Ще добавя малко разсъждения от моята област без да взимам страна по въпроса :)

В борбата за Интернет трафик и посещения на комерсиалните сайтове, те много често си копират част от съдържанието един на друг... за щастие тези "малки престъпления" си имат естествен съдник в лицето на Google - той се опитва да индексира всичко максимално бързо, за да може да определи времево първоизточника на дадено съдържание в Интернет. Така източникът се приема за оригинал, а копията впоследствие се обявяват за дублирано съдържание и се пращат в петата глуха на резултатите :)

Въпреки това напоследък се навъдиха много "агрегатори", които изсмукват моментално съдържанието на сайтове и блогове през RSS и понеже се преиндексират много бързо им открадват и правата на първоизточник пред търсачката... :(
www.napred.bg - Българската търсачка
User avatar
kalin
 
Posts: 35
Joined: 19 Apr 2009, 01:22
Location: Sofia


Return to Коментари и съобщения

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron