[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 945: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Helsinki' for 'EEST/3.0/DST' instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 945: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Helsinki' for 'EEST/3.0/DST' instead
BREN forums • View topic - БИОМ/НИМ извън София

БИОМ/НИМ извън София

Съобщения на Контролния Технически Център и връзка с мрежовите инженери

Moderators: tour, spasov

БИОМ/НИМ извън София

Postby atanas » 12 Oct 2009, 16:19

От новата свързаност най-облагодетелствани останаха Софийските ВУЗ-ове, които така или иначе си имаха достатъчно читава и надеждна такава. В провинцията промяна няма - 100 мегабита, а освен това се чуват слухове, че и това се клатело. Ако някой може да ни просветли какво всъщност става ще е много добре.

Обмислям (в качеството си на представител на ПУ в НИМ) да отправя официално запитване, с което целя да разбера какви са идеите за развитие на мрежата. В началото на годината си говорихме, че до няколко месеца ще имаме гигабитова свързаност -- това беше на оная среща в МОН с Орлин Кузов -- мисля, че си спомняте. ПУ прилежно продължава да плаща 2000 лева на месец, ъпгрейд на линията няма, след "новата свързаност", за сметка на това обаче се чуват разни много неприятни слухове.

Още един въпрос. Какво би станало ако ПУ (вероятно с ТУ и АУ Пловдив) си организираме сами линия до София - ИПОИ/GEANT/Станислав Спасов/Лъчезар Илиев и сами си решим проблема. Имам чуството, че сдружението в което членуваме/плащаме не отстоява никак адекватно нашите интереси? Изключително жалко е че продължаваме да дъвчем тия въпроси, вместо да говорим по същество.

Другите от провинцията на какво мнение сте? А управата на БИОМ/НИМ какво мисли по тия неща?

Атанас Терзийски
Пловдивски университет
AE51 2A62 FCBE 5E15 C19F 56CD ECC5 2186 0455 9912
User avatar
atanas
Global Moderator
 
Posts: 191
Joined: 17 Feb 2009, 00:34
Location: Plovdiv

Re: БИОМ/НИМ извън София

Postby spasov » 12 Oct 2009, 17:18

Здравейте !
Този път и аз ще взема участие в дискутирането!
От изветно време се опитвам (безуспешно) да убедя ръководствата на БИОМ и НИМ в необходимостта ясно и категорично да бъдеат поставени проблемите на академичната мрежа пред широката общественост, доколкото това е възможно.
Считам, че до голяма степен, проблемите със свързаността на мрежата БИОМ се дължат на явната НЕинформираност на държавните мъже на Република България относно какво е това Научно-Иследователска и Образователна мрежа, има ли тя почва у нас и защо новото правителство се опитва да я затрие, вместо да я "припознае", подкрепи и доразвива активно.

Новото правителство на премиера Борисов би могло да е първото правителство, заело национално отговорна и ангажирана позиция по отношение на Българската Изследователска и Образователна Мрежа.

За целта обаче е необходимо то да бъде информирано, за да може да вземе адекватни решения.
Също така смятам, че в качеството си на основен потребител, Университетите трябва да заемат своето място в управлението и решенията, които се вземат за развитието на мрежата, да заявят и отстояват позицията си и да покажат защо имат (или нямат) нужда от тази инфраструктура.

Ето защо подкрепям идеята да се подготвят и изпратят писма от потребителите (Университетите), в които те да изразят своите притеснения и загриженост по отношение на създаваните в момента проблемии и да заяват необходимостта от подкрепа от страна на новите управляващи.

Ако не със средства, то поне с политическа воля и адекватни политически действия.

По-късно ще коментирам каква е настоящата ситуация, какви точно са проблемите и как евентуално университетите могат да дадат своя принос.
Според мен е критично важно всички университети да се опитат да прозрат, че е важна единната позиция и подкрепа. Настоящата криза касае основно университетите в страната, но е необходимо и софийските участници да се ангажират и да подкрепят своите колеги. Все пак България не е само София!

Искам само да помоля аудиторията за кратки, позитивни и конструктивни коментари и предложения. Унищожителната критика няма да е от полза за никого!
spasov
Administrator
 
Posts: 36
Joined: 16 Feb 2009, 20:41

Re: БИОМ/НИМ извън София

Postby vesso » 12 Oct 2009, 17:25

Не вярвам, че ще бъдат чут, но защо пък да не опитам да кажа нещото, което не само аз мисля по въпроса.

Веднага, след като получих писмото на Наско, се обадих на познат от доста голям български доставчик на интернет свързаност (няма да цитирам име, защото са неофициални разговори). От разговора разбрах следното. Най-евтиният вариант, при който университетите в Пловдив и Варна могат да получат нещо повече от 100 Mbps пренос до София, е да използват заедно с доставчик на Интернет свързаност, нает канал за пренос от подизпълнител. Почти никой от големите доставичици (изключаем БТК), не полага своя L2 инфраструктура, а наема гъвкаво такава от подизпълнител и почти винаги резервира с излишък. Причината е, че у нас трасе до Варна е ценово сравнимо с L2 терминация до Франкфурт и не е изгодно за реализиране от някой, чиято цел е L3 достъп. Затова, поне според мен, на първо време е нужно да се кооперирате за споделена L3 свързаност с доставчици. Специално за Пловдив, възможни кооперации са реализируеми с ITD Net, Спектрумнет и Еволинк. Поговорете с тях, потърсете начини и може би ще се намери оптимално решение.

От друга страна, чисто топологично е ясно, че университетите в София са облагодетелствани. Специално СУ обаче, разчита само за интернет канала на БИОМ, а локалния български трафик си го намираме сами. Съмнявам се обаче, някой друг да може да направи това, защото просто улучихме тогава времето и хората, за да направим такъв независим обмен и в сегашните условия такъв едва ли пак ще може да се направи. Причините са много, някои от тях не са за публична дискусия, става дума за лични контакти, колаборации и т.н. От друга страна е справедливо желанието да се иска по-добра свързаност до провинцията, защото отново стигаме до парадокса, че в България "Интернет има само в София", който е един доста позорен факт. Но, според мен, промяна в цените за пренос трудно ще настъпи, при почти намалялия приток на крайни клиенти, да не кажа никаквия такъв, на L2 доставчиците и чисто монополните отношения към бизнеса с преноса на свързаност, от страна на мастити фирми.

Аз имах преди 2 години сблъсък с мрежата на ДА и мога да говоря само и единствено лоши неща за нея. Там не бих приел дори безплатна услуга. Така, че поне според мен, не е бивало дори да мислите да я ползвате. Да не говорим, че там ще се сблъскате с мес(т)ни ведомствени дерибеи, чиито технически познания са в колосална обратна пропорционалност с техническите и ще видите какво значи "мрежови бюрократ". Там единствената реформа, която може да бъде проведена е закриване и масово дисциплинарно уволнение.

Опитайте да договорите L3 канали с доставчиците. Дори да са само 100 Mbps, ще са си само ваши (за Пловдив) и ще са по-качествени от тези на ДА.
vesso
 
Posts: 65
Joined: 17 Feb 2009, 21:09
Location: Sofia

Re: БИОМ/НИМ извън София

Postby spasov » 12 Oct 2009, 18:36

Веско, в тази тема не става въпрос за алтернативните варианти. Такива, разбира се, има и то не малко. Но ! Трябва на всички да е ясно, че всеки един алтернативен/резервен вариант на базата на частен доставчик ще струва на българския данъкоплатец повече бюджетни средства средства. И вместо реализация на икономии на бюджетни средства, ще има преразход на такива, и то по същество за downgrade.
Тук става въпрос за поет от правителството (предишното) ангажимент за предоставяне на 1Гбит (при набавяне на необходимите 1Гбит SFP transceivers) до 10Гбит (при набавяне на необходимите 10Gbit/s транспондери) капацитет от преносната среда на мрежата на ДА за изграждане на междуградския гръбнак на Българската Изследователска и Образователна Мрежа.
БИОМ предостави необходимите 1Гбит SFP transceivers, които бяха инсталирани в съответните точки на присъствие на Мрежата на ДА.
Вместо обаче новите управници да разрешат началото на експлоатацията на независимия канал от 1 Гбит/с, с неясно мотивиране, бе наредено да не бъде предоставен неообходимия тип свързаност и капацитет от 1Гбит, а да бъдем лимитирани по друг канал до 100Мбит/с и то с най-нисък възможен приоритет.
Освен всичко, последните съмнения са, че вероятно отново поради неясни причини, се търсят всякакви поводи дори и тези 100Мбит да ни бъдат отказани.
На това му казвам "спазване" на обещания и поети ангажименти и силна политическа воля. Много силна политическа воля да се работи в ущърб на една национално полезна кауза.
...
spasov
Administrator
 
Posts: 36
Joined: 16 Feb 2009, 20:41

Re: БИОМ/НИМ извън София

Postby atanas » 12 Oct 2009, 18:46

Алтернативна L3 свързаност за Пловдив ще можем да обсъдим след смъртта на БИОМ/НИМ (и ако е достъпен този форум). Мисля, че докато има POP на GEANT в София/ИПОИ трябва да се борим за L1/L2 до него.

В момента сумата от Пловдив, която отива в НИМ е 6000 лева на месец. Основна задача за следващите дни ще е да проверя оферти за L1/L2 свързване от ПУ до ИПОИ, с надеждата това да е под 6К лева. Ако имате инфо по този въпрос - моля пишете!
AE51 2A62 FCBE 5E15 C19F 56CD ECC5 2186 0455 9912
User avatar
atanas
Global Moderator
 
Posts: 191
Joined: 17 Feb 2009, 00:34
Location: Plovdiv

Re: БИОМ/НИМ извън София

Postby atanas » 12 Oct 2009, 19:03

Корекция: сумата от Пловдив е 5000 лева (ПУ - 2000, ТУ - 2000, АУ - 1000)
AE51 2A62 FCBE 5E15 C19F 56CD ECC5 2186 0455 9912
User avatar
atanas
Global Moderator
 
Posts: 191
Joined: 17 Feb 2009, 00:34
Location: Plovdiv

Re: БИОМ/НИМ извън София

Postby atanas » 12 Oct 2009, 19:58

Какво всъщност провали/промени първоначалната картинка? Можем ли да борим в това направление? Вижте, нещата не са ми ясни и до мен достигат слухове, мнения и емоции. Дайте инфо?
AE51 2A62 FCBE 5E15 C19F 56CD ECC5 2186 0455 9912
User avatar
atanas
Global Moderator
 
Posts: 191
Joined: 17 Feb 2009, 00:34
Location: Plovdiv

Re: БИОМ/НИМ извън София

Postby spasov » 12 Oct 2009, 21:04

Няма ясни причини за отказа!!!!!
Просто хората от бившата ДАИТС казаха, че им е наредено да не правят това, което бе наредено от предишния председател. Някакъв си компромис било да ни се пуснат 100Мбит. Останалото са само слухове.

Очевидно господа министрите и зам. министрите от МТИТС са погрешно информирани (ако изобщо някой се е опитал да ги информира) за това какво е БИОМ и какво се очаква от тях.

Все пак някой трябва ясно да им каже най-малкото, че ако не предоставят минимално необхидимия и вече готов 1Гбит/с междуградски пренос (т.е само да му кажат "да"), ето това е напълно безсмислено: http://www.mtitc.government.bg/page.php ... 92&id=3551

Просто въпросния суперкомпютър е напълно зависим от БИОМ. И ако "няма техническа възможност за 1Гбит/с", каквото оправдание бе промърморено под сурдинка от някои хора, то не виждам как въпросния суперкомпютър може да достигне до реалните си потребители - университетите и др. научни организации.
На хората от МТИТС някой трябва да им каже, че суперкомпютър, свързан към своите клиенти със 100Мбит/с не е от особен интерес за проекти като DEISA и PRACE.

Може би едно от исканията на университетите трябва да е "предоставяне на адекватна междуградска информационна инфраструктура с минимум 1Гбит/с независим канал" за нуждите на БИОМ, защото БИОМ е свързващото звено между суперкомпютъра, неговите потребители и GEANT мрежата.
spasov
Administrator
 
Posts: 36
Joined: 16 Feb 2009, 20:41

Re: БИОМ/НИМ извън София

Postby iliev » 12 Oct 2009, 22:17

Аз пък тоя път няма да се включа в дискусията. Не щото нямам какво да кажа, ами щото имам твърде много да казвам, пък бях помолен да не оспамвам темата. Инак мнението си го резюмирах в личен разговор с Наско. Резюмирано, то е съвсем кратко, и се състои предимно от звездички... Ако разбирате какво искам да кажа. Image
Luchesar V. ILIEV
User avatar
iliev
 
Posts: 506
Joined: 16 Feb 2009, 20:10
Location: Sofia, Bulgaria

Re: БИОМ/НИМ извън София

Postby nina » 13 Oct 2009, 11:20

BTW, какво стана със срещата с университетите, която щеше да се прави през октомври? Може би е добра идея наистина да се направи, да се поканят власт имащите и да се чуе директно кой от какво не е доволен? Ставаше дума да присъства и човек от GEANT.
User avatar
nina
 
Posts: 29
Joined: 17 Feb 2009, 18:27

Next

Return to Състояние на мрежата и услугите

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron