[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 945: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Helsinki' for 'EEST/3.0/DST' instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 945: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Helsinki' for 'EEST/3.0/DST' instead
BREN forums • View topic - Родопи: мечтите около р. Сушица

Родопи: мечтите около р. Сушица

Пътешествия, туризъм, навигация

Moderators: atanas, vedrin

Родопи: мечтите около р. Сушица

Postby atanas » 31 May 2009, 10:57

Миналия уикенд се впечатлих от разказите на Ники, за района на х. Марциганица, пещерите и река Сушица. По-късно прегледах BGtopoVJ и предложих на Киро план за разходка в района, който след лека модификация изглеждаше така: Югово, качване по едно ребро до с. Борово, после спускане до дерето на р. Сушица, прекосяване, след това изкачване до х. Марциганица и оттам обрано до с. Югово през м. Сливово. И двамата бяхме изключително надъхани и ентусиазирани и въпреки очакваните прогнози за лошо време и много неизвестни потеглихме!

Скоро след 7:00 бяхме на път от Югово по първоначалния план. Хванахме пътеката за Марциганица, която скоро напуснахме (след моста 003 от картата), идеята беше да повтаряме възможно по-малка част от пътя. Спуснахме се към Юговска река, като вървяхме по десния й бряг (срещу течението). Пътеката на места си личеше добре, но в по-голямата й част се промушвахме през шубраци и пързаляхме по хлъзгави стръмни склонове. Тук-там имаше и такива перипетии, но за щастие бяхме само двамата и бързо и успешно ги преодолявахме.

Похапнахме набързо, където реките Юговска и Сушица се събират (точка 004) и поехме по реброто, което ни качи до билото на село Борово. Пътеката беше добра, дори маркирана (има я на зелената карта на Източни Родопи, но не и на BGtopoVJ) а и нямаше как да се обърка. Преминахме през чудни гледки: IMG_1247 - IMG_1277. Киро си намери един трофей за спомен, а аз установих че Нокиата ми се повреди за пореден път (по същия начин) и започнах да се нервя яко на М-тел... по-късо разбрах че това са бели кахъри.

Спускането към долината на Сушица започнахме с търсене на пътека и измушване през шубраци, по-късно обаче хванахме долната част на реброто на вр. Кечикая и беше по-лесно и приятно. Водата вече ни свърши, но се надявахме да си вземем от деренцето покрай което ще се спуснем до Сушица. В края на реброто завихме леко към въпросното деренце, отново шубраци, вече си мечтаех как ще се напоя и поизкъпя в реката. За съжаление деренцето беше сухо и с доста сериозни препятствия, които преодолявахме. До Сушица оставаха около 300 метра все по дерето, когато се натъкнахме на тези препятствия. Както се вижда това дере беше непреодолимо за нас. С огромна надежда се покатерих на едни скалички, оттам видях още по-отчайващи гледки: отвесите отляво, Киро, и .т.н. отчаяния. Слизането от скалата доста ме уплаши, стана ясно че много здраво сме се нахендрили, часът е малко след 16, нямаме вода, а и сили да си призная. За разлика от клековото задънване тук всяка грешка можеше да е фатална. Киро предложи да се връщаме по същия път, което очевидно беше най-доброто решение но уви - лузърско... при всички положения аз бях щастлив че отново съм на твърда земя и след крадко тюхкане поехме бавно нагоре към Кечикая, това беше едно от най-мъчителните катерения на 500 метра, които съм правил някога... не че от другата страна към Марциганица не ни чакаха 700. В крайна сметка според мен завихме малко по-рано към дерето отколкото трябваше. Имаше леко отклонение от картата (100 метра на запад), което трябваше да предвидим, въпреки че пътеката надолу почти изчезваше в шубраци. Подобен завършек можеше да се очаква в този силно пресечен район. Следващия път слизам до Сушица от Марциганица. Ники Балимезов сподели че тази пътека поне до пещерите Хралупата и Ямата е добра и маркирана, не е изключено тази ситуация да се повтори отново, но съм ентусиаст да пробвам, допълнително от Сушица ще стане ясно от къде е трябвало да слезем и ще си го маркирам...

Додрапахме до Борово, където набързичко ударихме аз 3, Киро 2 бири + много вода точно в 20:00 поехме по пътя (20км) до Югово. Shortcuts които правихме на виещият се път понякога бяха и успешни. Мокрите от росата ми крака и дългия асфалт за пръв път ми докараха мазоли след екскурзия.

:beer:
AE51 2A62 FCBE 5E15 C19F 56CD ECC5 2186 0455 9912
User avatar
atanas
Global Moderator
 
Posts: 191
Joined: 17 Feb 2009, 00:34
Location: Plovdiv

Re: Родопи: мечтите около р. Сушица

Postby vedrin » 31 May 2009, 11:43

Здравейте Наско и Киро,

Интересни преживявания в красиво време сте имали -- браво! Много ми харесаха облаците и мъглите, които сте снимали, сигурно наяве са били още по-омайни. Липсите и отклоненията в BGtopoVJ полезно напомнят, че по-голямата част от работата по инстинската планинарска GPSr карта на България тепърва предстои...

Сърдечни поздрави,
Ведрин
--
Vedrin Jeliazkov
User avatar
vedrin
 
Posts: 174
Joined: 16 Feb 2009, 20:30
Location: Sofia

Re: Родопи: мечтите около р. Сушица

Postby atanas » 30 Dec 2009, 09:31

Вчера с Ники успяхме да реализираме успешно плана с прекосяването на река Сушица. Ето плана ни накратко.

Етап 1. В 7:30 потеглихме от х. Марциханица надолу към реката и пещерите Хралупата и Ямата. Пътеката до там беше маркирана на места от пещерняците и сравнително добра. От Ямата до реката се ориентирахме единствено по BGtopoVJ, без която едва ли щяхме да стигнем до реката - огромни скали и отвеси ни деляха от реката. Пътеката през която ни преведе BGtopoVJ въобще не беле логичната, поне за мен. Последва радост на реката и преминаването й за награда.

Етап 2. От реката нагоре тръгнахме по хребета, в горната част на който вървяхме преди с Киро. Тук отново BGtopoVJ помогна при заобикалянето на някои скалисти препятствия. Скоро се сляхме в моята следа и нещата изглеждаха вече по-ясни. Имаше дори еуфория от успешното преминаване на Сушица. Този етап беше най-стръмния и доста се узорихме (поне аз). След врък Кечикая похапнахме и обмислихме в каква посока да се прибираме към х. Марциганица - през с. Мостово или към с. Югово. Избрахме първия вариант, като по ясен след залез.

Етап 3. От вр. Кечикая към с. Мостово (вече извън резервата Чеврената стена) имаше доста сечища и множество горски пътища. Малко се пообъркахме, но в крайна сметка стигнахме до с. Мостово, като пропуснехме минаването през м. Кръстова гора.

Етап 4. От с. Мостово към х. Марциганица вървяхме по асфалта до достигане на билото и оттам по черен път до хижата. Колата достигнахме в 20:00.

Ето и снимките, които направих: http://photo.argon.acad.bg/ksx/2009/rodopi-29
AE51 2A62 FCBE 5E15 C19F 56CD ECC5 2186 0455 9912
User avatar
atanas
Global Moderator
 
Posts: 191
Joined: 17 Feb 2009, 00:34
Location: Plovdiv


Return to Баирбудали

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron