[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 945: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Helsinki' for 'EEST/3.0/DST' instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 945: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Helsinki' for 'EEST/3.0/DST' instead
BREN forums • View topic - Да се завърнеш в бащината къща...

Да се завърнеш в бащината къща...

За всичко, което не е намерило място в други форуми

Да се завърнеш в бащината къща...

Postby vedrin » 07 Jun 2009, 10:12

Да се завърнеш в бащината къща,
когато вечерта смирено гасне
и тихи пазви тиха нощ разгръща
да приласкае скръбни и нещастни.
Кат бреме хвърлил черната умора,
що безутешни дни ти завещаха -
ти с плахи стъпки да събудиш в двора
пред гостенин очакван радост плаха.

Да те пресрещне старата на прага
и сложил чело на безсилно рамо,
да чезнеш в нейната усмивка блага
и дълго да повтаряш: мамо, мамо...
Смирено влязъл в стаята позната,
последна твоя пристан и заслона,
да шъпнеш тихи думи в тишината,
впил морен поглед в старата икона:
аз дойдох да дочакам мирен заник,
че мойто слънце своя път измина...

О, скрити вопли на печелен странник,
напразно спомнил майка и родина!

Димчо Дебелянов
Елегията е публикувана за първи път в сп. "Смях", г. II, бр. 64 от 19.08.1912 г.


Преди по-малко от половин денонощие се завърнахме в родината през така наречения граничен контролно-пропускателен пункт Калотина. Първия досег с българските власти предизвика у нас сложна смесица от настроения, които обаче най-добре могат да бъдат обобщени със заглавието на списанието, в което цитираното чудесно стихотворение е било публикувано за първи път. На влизане в родината се изправихме пред не по-малко от шест (!!!) бариери. Такова чудо не сме виждали никъде другаде по света. Ала дори то бледнее пред самобитното IT решение, използвано от българските власти и институции край различните бариери. Това Бай Ганьовско изобретение носи гордото и изричано с особено страхопочитание название "Чипът". Всъщност, това е един обикновен USB memory stick, любезно връчен ни (все още незнайно защо) от позаспалата, но иначе много любезна и твърде доверчива служителка на първата бариера. Нейната функция изглежда се състои в това да запише регистрационния номер и марката на автомобила, както и броя пътници в "Чипът". Тя не си направи труда да събере лично тези данни, а се наложи вместо това да й ги диктуваме. Последваха обичайната митническа и паспортна проверка. Там ни обясниха че "Чипът" ще ни е нужен по-нататък. Наистина, така си беше -- на следващите поне три бариери любезно давахме и получавахме обратно "Чипът", отговаряйки междувременно на въпроси от типа на "Имате ли нужда от винетка?", след като е съсвем видно че си имаме такава залепена на предното стъкло. На предпоследната бариера се намира офис на незнайно как избраната СИбанк, която въз основа на информацията от "Чипът" би трябвало да приеме така нареченото "плащане на едно гише". Такова в нашия случай не беше нужно, което ни позволи най-сетне да се доберем и до последната бариера. Там, от тъмен прозорец се подаде нечия ръка и без нито звук и стон прибра "Чипът"след което премахна и последното препятствие към родните "магистрали". В крайна сметка изгубихме около половин час в пренасяне и приемо-предаване на "Чипът" при положение че нямаше нито един друг клиент наоколо, с изключение на един сякаш позабравил родната действителност нашенец с автомобил с испанска регистрация.

Изглежда родните държавници хич и не могат да проумеят (или не ги е еня) че имахме предостатъчно време и средства да разгледаме внимателно съдържанието на "Чипът". Всеки желаещ би могъл за времето и разстоянието между бариерите да измени съдържанието в желана от него посока. Забавно е също как в XXI-ви век все още пренасяме данните като по римско време, макар и с помощта на "Чипът". В случая дори да липсва нормалната за подобни пунктове инфраструктура, твърде лесно би могло да се изгради надеждна безжична мрежа между постовете, вместо да се използват пътниците като куриери за "Чипът". Освен напълно липсващата информационна сигурност, за отбелязване е също и уникалната неорганизираност, довела до наличието на поне 6 бариери и поне няколко пъти по толкова служители край тях, които въпреки неимоверните си напъни не могат да обслужат когото и да било за по-малко от половин час.

Едва ли би могло да очакваме нещо друго от държавници, които знаят единствено да строят огради и поставят бариери, защото за това са били готвени дълги години. В днешно време някои огради и бариери слава-богу вече са отстранени, ала хората, които биха могли да строят пътища и мостове в пряк и преносен смисъл са далеч от лостовете на властта. Дано някой ден това се промени, така че наистина до почустваме държавата България като бащин дом. А дотогава ще си спомняме Димчо Дебелянов и ще се опитваме да преодоляваме препятствията по пътя към този дом.
--
Vedrin Jeliazkov
User avatar
vedrin
 
Posts: 174
Joined: 16 Feb 2009, 20:30
Location: Sofia

Re: Да се завърнеш в бащината къща...

Postby atanas » 07 Jun 2009, 11:40

Хихихи,
Тази схема ми е много добре позната, когато вкарах колата си оттам и си мислиш, че я прилагат само за нерегистрирани в БГ автомобили. Даже съм изненадан, че са ви я приложили.
Последното ми влизане в България (през Дунав мост) беше за по-малко от 5 секунди. Митничаря видя паспорта ми, прелисти го и ми пожела добре дошъл и лек път. Преминаването на двойните граници между BG-RO и RO-MD също беше бързо и безпроблемо. Може би Калотина като натовареност е сравним с леснодостъпните хижи в планините - много хора, ситуации всякакви и извор на глупави забрани. Спомняш ли си скока в обслужването от Иван Вазов до 7те езера.
:wink:
AE51 2A62 FCBE 5E15 C19F 56CD ECC5 2186 0455 9912
User avatar
atanas
Global Moderator
 
Posts: 191
Joined: 17 Feb 2009, 00:34
Location: Plovdiv

Re: Да се завърнеш в бащината къща...

Postby iliev » 25 Jun 2009, 19:21

Да знаеш, Ведри, благодарение на тая тема ни идват половината от посещенията от търсачки. :D
Luchesar V. ILIEV
User avatar
iliev
 
Posts: 506
Joined: 16 Feb 2009, 20:10
Location: Sofia, Bulgaria

Re: Да се завърнеш в бащината къща...

Postby vedrin » 30 Jun 2009, 14:51

Смрад, мрак, изтощени и бесни хора, разплакани деца и море от коли, докъдето ти стига погледът. Това бе картината под табелката „Добре дошли в България“.
[...]
Заради проблемите с флашките на Калотина през май шефът на Гранична полиция главен комисар Красимир Петров обеща те да отпаднат за коли на граждани на ЕС до края на годината. След задръстването през уикенда обаче се очаква това да стане до два дни, научи „24 часа“.

понеделник, 29 юни 2009 г., вестник 24 часа, Опашките отмениха гаврата с флашките

modedit (iliev): Източникът е изваден извън цитата.
--
Vedrin Jeliazkov
User avatar
vedrin
 
Posts: 174
Joined: 16 Feb 2009, 20:30
Location: Sofia

Re: Да се завърнеш в бащината къща...

Postby iliev » 30 Jun 2009, 14:58

Всъщност, когато Владо се майтапи, че ще пренасяме пакетите на дискети, това съвсем точно описва мрежа в държавна административна организация. Няма как да се отрече, че все пак и нашите "държавни администратори" гледат да са в крак с времето: от дискети преминаха на "флашки". И как само звучи: като Флаш Гордън направо -- гордо! :ROFL:
Luchesar V. ILIEV
User avatar
iliev
 
Posts: 506
Joined: 16 Feb 2009, 20:10
Location: Sofia, Bulgaria

Re: Да се завърнеш в бащината къща...

Postby iliev » 30 Jun 2009, 15:01

iliev wrote:И как само звучи...

О, аз забравих, че му викаха "ЧИПЪТ"... :ROFL:
Ох, леле, в каква държава живеем... И кой, всъщност, ни е виновен... Май ние самите сме си най-виновни, като търпим всичко това. =@
Luchesar V. ILIEV
User avatar
iliev
 
Posts: 506
Joined: 16 Feb 2009, 20:10
Location: Sofia, Bulgaria


Return to Обща дискусия

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron